Helal sertifikası nedir, ne işe yarar? Helal sertifikası nereden ve nasıl alınır? Helal sertifikası alma şartları

Helal sertifikası nedir, ne işe yarar? Helal sertifikası nereden ve nasıl alınır? Helal sertifikası alma şartları

Yasal anlamına gelen helal, özellikle İslam dini için çok önemlidir. İslam'da helal kabul edilen besinler tüketildiği için helal damgalı ürünleri satın almak Müslümanlar için önem taşıyor. Peki, helal sertifikası nereden ve nasıl alınır? Detaylar haberimizde...

Helal sertifikası ile ülkemizde Müslümanlar et tüketimini daha güvenli biçimde yapıyor. İslam şartlarına uygun kesimi yapılan tüm hayvanların tüketimi Müslümanlar için helaldir. Özellikle domuz eti veya domuz etiyle kesilmiş bıçakların kullanılması Müslümanlara haramdır.

HELAL SERTİFİKASI NE OLUYOR?

Helal sertifikası İslam şartlarına uygun olan tüm besinlerde yer alan sertifikadır. Helal sertifikası olan firmalar güvenilir, dini bilinci yüksek ve tarafsız kurumlardır.

HELAL SERTİFİKASI NASIL ALINIYOR?

- Başvuruda bulunacak firmanın gıda üretim tesisinin hijyeni büyük önem taşıdığı için bu şarta yüzde 100 uyması gerekiyor.

- Hayvan kesimi İslam'a uygun yapılmalı.

- Kullanılan malzemelerin doğru olması gerekli.

- Helal ve helal olmayan ürünlerin üretimi kontrol edilir. Helal olmayan ürün üretimi yapan firmalara sertifika verilmez.

 helal sertifikası nedir

HELAL SERTİFİKASI HANGİ ŞARTLARDA VERİLMEZ?

- Gıda üretimi yapan firmanın yakınında ilaç firması varsa,

- Kimyevi firma ise,

- Kelime oyunu içerikli ürün üretimi yapıyorsa,

- Saç boyası gibi kimyasal ürünler üretiliyorsa,

- Şirket ürünlerinin hepsi veya bir bölümü yurt dışından geliyorsa helal sertifikası verilmez.

Helal sertifikası ilk defa Malezya'da çıkmıştır. Genellikle bu sertifika Malezya ile Arap ülkelerinde verilmektedir. Ülkemizde de temsilci olan ISO 9001 gibi firmalar ve Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu'nun aracılığıyla helal sertifikası verilmektedir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN