GBT sorgusunda hangi bilgiler görülür? GBT silinir mi? GBT sorgulama yöntemleri

GBT sorgusunda hangi bilgiler görülür? GBT silinir mi? GBT sorgulama yöntemleri

GBT kaydı adli sicil kaydı olarak da bilinmektedir. T.C. kimlik numarası yapılan sorgulama işlemleri internet üzerinden de yapılabilmektedir. Peki, GBT sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Adli sicil kaydı ya da GBT sorgusu ile hakkınızda verilen bir cezayı, mahkeme kararını ya da kaçak olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. GBT sorgunuzu iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet müdürlüğüne şahsen veya vekalet vererek müracaat edebilirsiniz. Bu sayede GBT’nizi öğrenebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise E-devlet üzerinden sorgulama yöntemidir. Hem kolay bir şekilde hem de zamandan tasarruf ederek GBT sorgunuzu yapabilirsiniz. Peki, GBT sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

E-DEVLET GBT KAYDI SORGULAMA YÖNTEMİ

GBT kaydınızı öğrenmenin en basit yolu E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmaktır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra GBT Kaydı Sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Adli sicil kaydı sorgulama sayfasında karşınıza çıkan bilgileri okudum seçeneğini işaretleyerek devam ediniz. Ekranda neden sorgulama yapmak istediğinizi soran bir yazı yer alacaktır. Burada yer alan seçeneklerden en uygun olanını seçerek işleme devam ediniz. Hangi kuruma vereceğinizi de işaretledikten sonra indirme işlemini yapabilirsiniz. Bu şekilde GBT sorgunuzu yapabilirsiniz. Eğer hakkınızda herhangi bir ceza, karar yoksa “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR. ” yazısı ekrana gelir.

GBT silmek

EMNİYETE GBT KAYDI SORGULAMA YÖNTEMİ

Özellikle askerlik durumunu öğrenmek isteyen gençler GBT sorgusu yapmaktadır. Bununla birlikte iş başvurularında da GBT sorgusu istenmektedir. Geçmişte işlediğiniz herhangi bir suç olup olmadığı bu sayede öğrenilir. GBT sorgulaması yapmak için emniyet müdürlüğü başvuru yapabilirsiniz. Emniyet Müdürlüğüne bizzat başvuru yaparak geçmişte işlediğiniz bir suç olup olmadığını ya da hakkınızda bir ceza bulunup bulunmadığını GBT sorgulaması ile öğrenebilirsiniz. Şahsen müracaat etmeyen kişiler avukat aracılığıyla da GBT sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir.

Vatandaşların GBT kayıtları gizli bilgi olarak görülmektedir. Bu bilgiler şahsın kendisine ya da vekalet vermiş olduğu avukat dışındaki kimseye verilmez. Kişinin annesi, babası, eşi ya da kardeşi gibi yakın akrabalarına da GBT sorgusu bilgisi verilmez.

GBT Sorgulama Yöntemleri

GBT SORGULAMASINDA HANGİ BİLGİLER GÖRÜLÜR?

Polis tarafından gerçekleştirilen GBT sorgulaması ile hakkınızda bulunan ceza ya da kararlar görülür.Askerlikte işlenen suçlarda GBT sorgulamasında ortaya çıkar. Polis tarafından yapılan GBT sorgulaması ile yıllar önce hakkınızda verilen bir karar ve ceza görülür. Bununla birlikte kişilerin askerlik durum bilgileri de tarama sonucu ile ortaya çıkar.

GBT KAYDI NASIL SİLİNİR?

GBT sorgulaması ile birlikte hakkında işlem bulunan kişiler yalnızca mahkeme kararı ile bilgileri sistemden kaldırabilir. Yani mahkemenin beraat kararı vermesi ile sistemde yer alan bilgiler silinebilir. Cumhuriyet savcılığı tarafından takipsizlik kararının çıkarılması ve davanın zamanaşımına uğraması durumunda da GBT kaydınız silinir. Bunun dışında GBT kaydınız üzerinde hiç kimse değişiklik yapamaz.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN