Öğretmenlere verilmesi için hazırlanan eğitim ödeneklerinin ne zaman ödeneceğine dair araştırmalar son günlerde iyice hızlandı. 2022-2023 eğitim dönemi başladıktan sonraki süreçte ödenekleri hangi tarihte yatacağı sorgulanırken "Öğretmenler için verilen kırtasiye yardımı ne kadar tutar?" sorusuna yönelik aramalarda da artış yaşandı.
İl Milli Eğitim Genel Müdürlüğü'ne yazılan mektupta, eğitim-öğretim yılı başladıktan sonra ve ilk yarıyıl sonunda göreve başlayanlara yüzde 75, birinci dönem ders yılı sonrası ve kinci dönem ders yılı sonunda göreve başlayanlara ise yüzde 50 ücret yatırılacağı bildirildi. 2023 yılı ödenek miktarının ise 1325 TL olduğu ifade edildi.
Öğretmenler eğitim ödeneklerinin neden ödenmediğini merak ediyorlar. Her yıl ödenmesi için yeniden tanımlanan eğitim ödeneğinin 12 Eylül'de toplu iş sözleşmesi kapsamında hesaplara yatması gerekiyordu.
EĞİTİM ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATACAK?
Bakanlıktan İl Milli Eğitim Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazı ile, Mezuniyet Yılı 2022 ve 2023 Yılı Toplu İş Sözleşmesi 6. Dönemi'nin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Sektörleri Toplu Sözleşmesi" bölümüne göre; 1325 2022'de TL; , 2023'te 1400 TL ödeneceği bildirildi. Bu çerçevede Eylül ayında eğitim ödenekleri banka hesaplarına tanınması beklenirken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) konuya ilişkin henüz net bir açıklama yapmadı.
Diğer taraftan eğitim-öğretim hizmetinde bulunan ve fiilen öğretmenlik yapanlara 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren 2022 eğitim-öğretim yılı hazırlık ödeneğinin ödeneceği öğrenildi.
EĞİTİM ÖDENEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?
Eğitim ve öğretim işi kategorisine giren öğretmenlik görevini üstlenenlere ve aktif olarak öğretmenlik yapanlara (ilkokul müdürleri, müdürleri ve yardımcıları dahil) 6698 sayılı Kamu Hizmeti Kanununun 32 nci maddesi hükümlerine göre hazırlık ödeneği ödenir Hazırlık ödeneği alanlar hariç bu kapsamda yer alan hizmetlilerle memur gibi devlet çalışanları ödenekten yararlanamıyor.