İnternet ansiklopedisi Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince kaldırıldı.
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye'de 29 Nisan 2017 tarihinden bu yana erişime kapalı olan Wikipedia'nın açılmasına yönelik kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gönderdi.
İnternetin en büyük ansiklopedisi olarak nitelendirilen Wikipedia'ya erişim yasağı bugün itibariyle kaldırıldı. Sitenin kapatılmasını hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak, kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na gönderilmesi ile Türkiye'de 2,5 yıldan beri süren Wikipedia'ya erişim yasağı kaldırıldı.
Yasağın kalkması Türkiye'deki internet kullanıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.
"KAPATLMASINI HAKLI GÖSTEREN BİR İÇERİK YOK"
Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazete'de yayınlanan gerekçeli kararında, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı belirtilerek, kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içeriğe rastlanmadığı vurgulandı.
AYM kararında şunlara yer verdi: "Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması’ gibi hangi sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir. Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir. Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye’deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır."
AYM tarafından Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiği de oy çokluğu ile kabul etti.
'TÜRKİYE’Yİ ÖZLEDİK' KAMPANYASI DÜZENLEMİŞLERDİ
Kararın kaldırılması için 2017 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Wikipedia’nın , Facebook sayfası üzerinden Türkiye’yi özledik hasthag’iyle geniş kapsamlı bir kampanya düzenlemesi dikkat çekmişti.