Mobilya ve ev eşyaları satan online alışveriş sitesi Wayfair, 'çocuk ticareti' iddiasıyla gündeme oturdu. Twitter ve Reddit'te ortaya atılan iddialarda, ABD'de kaçırılan çocukların Wayfair'de satışa çıkarıldığı ileri sürüldü. İşte, Wayfair olayı hakkında bilgiler...
ABD'de internet üzerinden ev eşyaları satan Wayfair'in 'kaçırılan ve sahipsiz çocukları para karşılığı satışa çıkardığı' iddiası, gündeme bomba gibi düştü. Sosyal medyada konuyla ilgili birçok komplo teorisi ortaya atılırken, iddiaların gerçek olamayacak kadar absürt olduğunu savunanlar da mevcut. Detaylar haberimizde...
WAYFAIR NE DEMEK?
Wayfair Inc. mobilya ve ev eşyaları satan bir ABD'li e-ticaret şirketidir. Eskiden 'CSN Mağazaları' olarak bilinen şirket 2002 yılında kuruldu. Dijital platformları 11 binden fazla global tedarikçiden 14 milyon ürün sunuyor. Online satış yapan şirketin merkezi Boston eyaletindeki Massachusetts kentinde bulunmaktadır. Wayfair'in Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Kanada, Almanya, İrlanda ve İngiltere'de ofisleri ve depoları bulunmaktadır.
Wayfair beş markalı perakende web sitesi işletmektedir: Wayfair sitesi, Joss & Main, AllModern, Birch Lane ve Perigold.
WAYFAIR SKANDAL OLAYI NEDİR?
Wayfair'in 'çocuk ticareti' yaptığı ileri sürüldü. İddiaların nedeni olarak, şirketin sattığı ürünlerin fiyatı ve adlandırılması gösteriliyor.
Henüz resmi bir dayanağı olmamasına rağmen başta Reddit ve Twitter tarafından büyük destek bulan iddialar birçok ülkeden kullanıcının dikkatini çekti. Sitede oldukça yüksek rakamlarla satışa sunulan ürünlerin, kayıp çocukların ismini taşıdığı fark edilmesi tartışma yarattı.
İddianın ortaya atıldığı kişiler tarafından Wayfair'ın çocuk ticareti yaptığı ve ürün satışının ise buna paravan olduğu söyleniyor. Ancak bu iddialar firma tarafından reddedildi. İsimlendirme konusunda bir sorun olduğunu belirten Wayfair, söz konusu ürünlerini siteden kaldırdı.
'WAYFAIR KAÇIRILAN ÇOCUKLARI SATIYOR' İDDİASI
Wayfair sitesinde yer alan bir ürünün değeri 12 bin dolar ve üründe 17 yaşında kaybolan Samiyah Mumin'in adı yazıyor. Sosyal medya kullanıcıları bu durumun tesadüf olamayacağı iddia ediyor.
Aynı şekilde 'Yaritza Storage Cabine' adıyla sunulan ürünün değeri 13 bin dolar olarak gözüküyor. Ürünün diğer sitelerdeki değeri 300 doları aşmaması tartışmaları bu noktada alevlendiriyor ve 'Yaritza' adında 16 yaşındaki bir kızın da kayıp olduğu belirtiliyor.
'Şirketin fiyatı düşürülen ürünleri listelediği sırada ürün detaylarının yer aldığı bölümlere girilip kaçırılan çocukların isim ve soy isimleri yazıldığında aynı ürünlerin fiyatının on binlerce dolara fırladığı' suçlaması da dikkat çekici.
İddialar bununla da sınırlı değil; şirketin internet sitesinde yer alan ürünlerin fotoğraflarının arka planında 'organ ticareti' ve benzeri konularda kitapların yer aldığı ifade ediliyor.
WAYFAIR YETKİLİLERİ NE DEDİ?
Newsweek'e konuşan Wayfair yetkilileri ürünlerin bu kadar pahalı olması söz konusu isimlerin verilmesine dair iddialar hakkında, "Tabii ki, bu iddialar gerçek değil. Söz konusu ürünler, doğru fiyatlandırılan endüstriyel sınıf dolaplardır. Tedarikçi tarafından sağlanan fotoğrafların ve açıklamaların yüksek fiyat noktasını yeterince açıklamadığını kabul etti. Ürünleri yeniden adlandırmak ve fiyat noktasını netleştirmek için ürünü doğru bir şekilde tasvir eden daha ayrıntılı bir açıklama ve fotoğraflar sunmak için ürünleri geçici olarak siteden kaldırdık" açıklamasını yaptı.
SOSYAL MEDYADAKİ TEPKİLER NASIL OLDU?
Dünyada genelindeki binlerce sosyal medya kullanıcı iddiaların doğru olduğuna inanarak şirkete tepkilerini dile getirdiler.
Reddit'te bir kullanıcı, "Kız isimleri verilen bu ürünlerin stok durumuna bakarsanız, görüntünün sansürsüz bir arama motorunda (Yandex gibi) bikinili çocukların resimlerini gösteriyor. Bu nedir?" sorusunu yöneltti.
Sosyal medyadaki paylaşımlar konunun hızla yayılmasına ve birbirine karşı çıkanların yine birbirlerini suçlamalarına neden oldu. İşte bazı yorumlar...