Bütçenin önemli gelir kalemlerinden olan idari cezalar, 2020'de adeta rekor kırdı. Trafik kurallarına uymama, maske kullanmama ve sosyal mesafeye dikkat etmeme gibi nedenlerle kesilen idari cezalar, son 11 ayda yüzde 46,4 arttı.
İdari cezalar koronavirüs salgını ile birlikte rekor kırdı, vatandaşlar adeta bütçeye 'örtülü' destek verdi.
BÜTÇEYE 14 MİLYAR 383 MİLYON TL
Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün merkezi hükümet bütçesi ile ilgili yayımladığı verilere göre, yılın ilk 11 ayında 'bütçeye gelir' olarak kaydedilen para cezaları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,5 arttı ve 14 milyar 383 milyon liraya ulaştı.
2020 yılı için 11 milyar 815 milyon lira olan başlangıç tahminini aşan bu rakam, geçen yılın tümünde elde edilen 14 milyar 377 milyon liralık tutarın da üstüne çıktı.
İDARİ ARTTI, VERGİ DÜŞTÜ
Para cezalarının detaylarına bakıldığında ilk 11 ayda geçen yılın aynı dönemine göre, idari para cezaları yüzde 46,4 artarak 8,2 milyar liraya çıktı. Vergi cezaları ise yüzde 13,7 düşerek 5,3 milyar TL oldu. Diğer para cezaları da yüzde 63 artışla 404,4 milyon liraya yükseldi.
Ayrıca geçen yılın ilk 11 ayında bütçe gelirleri içindeki payı yüzde 1,57 olan toplam para cezaları bu yılın aynı döneminde yüzde 1,54 olarak kayda geçti.
Kasım 2020 itibarıyla son 10 yılda kesilen toplam para cezaları büyüklüğü de 91, 9 milyar liraya ulaştı.
KOVİD-19 CEZALARI YAPILANDIRILMAYACAK
Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, Kovid-19 ile mücadelede sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden ve maske takmayanlara verilen cezaların, borçları yapılandırma kanunu kapsamında yer almadığını duyurdu.
Başkanlık'tan "Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kaynaklı maske ve sokağa çıkma yasağı cezaları gibi idari para cezaları, yapılandırma kanunu kapsamına dahil değildir" bilgisi paylaşıldı.
MASKE CEZASI 900 LİRA
Maske takmamanın cezası 900 lira, sokağa çıkma kısıtlamasına uymamanın cezası ise 3 bin 150 lira olarak uygulanıyor.
Cezaların 15 gün içinde tebliğ eden makama ödenmesi halinde, yüzde 25 indirim hakkı bulunuyor. Yine tebliğden itibaren 1 ay içinde tebliğ eden makamdan taksit talebinde bulunulabiliyor. Taksit kararı, ilgili makamın takdiriyle uygulanabiliyor.
Kanuna göre, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun yanı sıra Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'a göre verilen idari para cezaları ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli 3 sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları da yapılandırma kapsamında yer almıyor.