Uygur Türkleri endişeli

Uygur Türkleri endişeli

Türkiye'deki Uygur Türkleri'nin evlerine baskın düzenlenip tutuklandığı haberleri üzerine Uygur Türkleri endişeli. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, Çin’e iade edilme korkusuyla yaşamalarının Türkiye Devleti'ne yakışmadığına dikkat çekti.

Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri bir yandan Çin tarafından toplama kamplarında tutulan yakınlarına ulaşmaya çalışırken; bir yanda da kendi güvenliklerini sağlamaya çalışıyorlar. Son olarak gündeme gelen Türkiye ve Çin arasında suçluların iadesi anlaşması, Uygur Türkleri arasında endişeye neden oldu. Çin'in zulmünün önünü daha da açacağının düşünüldüğü bu anlaşma için sık sık Türkiye hükümetine "Anlaşmadan çekil" çağrısında bulunuyorlar.

"BASKINLAR ENDİŞELERİ ARTIRDI"

Suçluların iadesi anlaşması kapsamında Türkiye'deki Uygur Türkleri'nin evlerine baskın düzenlenip tutuklandığı haberleri üzerine Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği açıklama yayımladı. Açıklamada, İstanbul'da artan gece baskınları ve tutuklamaların endişeleri artırdığını belirtilerek, antlaşmanın sonsuza kadar askıya alınması ve tutuklamaların durdurulması için çağrı yapıldı.

"TUTUKLAMALAR SIRASINDAKİ TAVIR GURUR ZEDELEYİCİ"

ETHR, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "Çin’in Covid-19 aşısını kullanarak Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlıları geri istedikleri iddiaları yabancı basında geniş yer almaktadır. Bütün bu iddialar ve gelişmeler Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan Uygurları derinden etkilemektedir. Tutuklamalar sırasında kullanılan üslup ve tavır da insanların gururunu zedeleyicidir."

"ÇİN'E İADE EDİLME KORKUSUYLA YAŞIYORLAR"

Doğu Türkistanlıların anavatanı gibi gördükleri Türkiye'de, Çin’e iade edilme korkusuyla yaşamalarının Türkiye Devleti'ne yakışmadığına dikkat çeken ETHR, ev baskınları ve tutuklamalar yerine hukuki işlemlerin yürütüleceği herhangi bir Doğu Türkistanlının usule uygun bir biçimde yargı makamlarına çağırılmasının daha uygun olacağını vurguladı. Doğu Türkistanlıları temsil eden dernek, bu uygulamaların daha insancıl ve hukuki biçimde yapılmasının en büyük temennileri olduğunun altını çizdi.

Pekin yönetimi, 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması" kapsamında Türkiye'ye sığınmış ve "terör suçu" işlediğini ileri sürdüğü Müslüman Uygurların sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN