Üniversitelere rektör atamaları hangi ülkede nasıl yapılıyor?

Üniversitelere rektör atamaları hangi ülkede nasıl yapılıyor?

Dünyada üniversitelere rektör ataması nasıl oluyor, merak konusu oldu. Örneğin; İngiltere'de rektör, üniversite konseyi tarafından belirleniyor. Almanya'da üniversite kurulunun önerdiği rektör bakan tarafından onaylanıyor. Türkiye'de ise üniversite rektörleri, herhangi bir kriter olmadan doğrudan cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti ilçe teşkilatlarından faaliyet gösteren, yine aynı partiden milletvekili aday adayı olmuş fakat seçilemeyen Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne ataması, tartışmalara neden oldu. 'Partiden üniversiteye atama' olarak değerlendirilen karar, üniversitede görevli akademisyenler ve öğrenciler tarafından protesto ediliyor. Atamanın ardından, gelişmiş ülkelerde üniversite rektörlerinin nasıl görevlendirildiği merak konusu oldu.

ÜNİVERSİTELERE REKTÖR ATAMASI NASIL YAPILIYOR?

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde yayımlanan 'Türkiye, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Üniversite Yönetimlerinin Karşılaştırılması' adlı akademik çalışmaya göre, Türkiye'de üniversite rektörlerinin seçimi profesör, doçent ve yardımcı doçent düzeyindeki akademisyenlerin oyları ile sınırlandırılıyor.

AB ülkelerinde ve ABD'de ise seçim sürecine idari personel, öğretim görevlileri ve öğrenciler de dahil oluyor. Türkiye'de rektörlerin atanma süreci Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) tercihi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile gerçekleşiyor.

2016 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin yüzde 86'sının oyunu alan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun yerine, rektör adayı dahi olmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı ataması tartışmalara neden olmuştu.

DÜNYADA ÜNİVERSİTELERE REKTÖR NASIL SEÇİLİYOR?

ABD

Farklı yöntemlerin uygulandığı Amerika Birleşik Devletleri'nde Anglo-sakson yönetim modelini uygulayan üniversitelerde rektör, üniversite yönetim kurulu tarafından ve üniversite dışından seçiliyor. Rektör, Eğitim Bakanı tarafından atanıyor.

Harvard Üniversitesi'nin kendine özgü bir modelinde rektör ataması mezunlar derneği tarafından yapılıyor.

New York State Üniversitesi'nde ise rektörü üniversite personeli seçiyor, atanma işlemi mütevelli heyeti tarafından yapılıyor.

İNGİLTERE

İngiliz üniversitelerinde rektör, profesörlerin haricinde özel sektör temsilcileri ve öğrencilerin de üye olduğu üniversite komiteleri tarafından aday gösteriliyor ve üniversite konseyi tarafından süresiz olarak atanıyor.

ALMANYA

Aralarında öğrenci temsilcilerinin de olduğu üniversite kurulu, rektör adayını belirleyip Eyalet eğitim bakanının onayına sunuyor. Rektör atama yetkisine sahip Eyalet eğitim bakanı, belirlenen adayı veto ederse kurul yeni bir aday belirliyor.

FRANSA

Rektör, öğretmen, öğrenci ve akademik personelden oluşan kişilerce seçilerek üniversite konseyine sunuluyor.

HOLLANDA

Özel üniversitelerde rektör mütevelli heyeti tarafından atanırken kamu üniversitelerinde adaylar Bakanlar Kurulu tarafından tespit ediliyor ve Kraliçe adına Eğitim Bakanı tarafından atanıyor.

İTALYA

Rektör seçimine okul idaresi, akademik kadro ve öğrenci temsilcileri katılıyor ve atama Eğitim Bakanı tarafından yapılıyor.

YUNANİSTAN

Seçiciler kurulunun üniversitenin profesör ve doçentleri arasından seçtiği rektör Eğitim Bakanı tarafından atanıyor.

İSVEÇ

Aralarında bir öğrenci temsilcisinin bulunduğu 11 üyeli Üniversite Yönetim Kurulu'nun görüşü alınarak Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • KARARLI OKUR / 03 Ocak 2021 17:16

    Ak Parti Genel Başkanı’nın rektör ataması yetmez,bence bütün vali ve kaymakamlarında Ak Parti üyesi olma mecburiyeti getirilmeli.Hatta muhtarların bile....Şaka tabii ki.Fakat Mezkur parti bir süredir kendini Devlet ve Devleti de mülkleri saydıkları gibi halkı da kulları ve köleleri olarak görüyorlar.Albert Camus’un bir kitabının adı:BAŞKALDIRIYORUM,O HALDE VARIZ!

    Yanıtla (1) (1)
  • Sedat / 07 Ocak 2021 06:28

    Senin gibi cahillerin yüzünden bu ülke 80 sene bir adım ileri gidemedi 1984 te bayrak dirğinin ipini yapmakla övünmekten öteye geçemedi, içindeki prazitler ancak temizlenmeye başladı, biraz olsun yok aldı onun önünü kesmenin ne faydası olacak

    Yanıtla (0) (1)
  • Özgür Ömür / 06 Ocak 2021 21:58

    Ne güzel dünya, 100 yıldır üniversiteye alınan hocaların tamamına yakını kemalist-solcuydu, şimdi bu hocalar rektörünü seçecek ve bu adil olacak öyle mi? Sonrada aynı alım yöntemiyle nesilden nesile devam, çöreklenmeye devam. Bakın özgürlükçü geçinen boğaziçi yönetimi Mim Kemal Öke nin yüzüne seni milliyetçi muhafazakar tutumundan dolayı üniversitemizde istemiyoruz demişlerdi. Bunları unutmak saflıktır, gaflettir.

    Yanıtla (0) (1)
  • Murat / 03 Ocak 2021 17:13

    Rant olunca böyle oluyor maaslari normal seviyede olsa sorumlulukları olsa kimse talip bile olmaz

    Yanıtla (1) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN