İlk ve ortaöğretim seviyesindeki birçok sınıfın açılmasıyla, ‘Üniversiteler ne zaman açılacak?’ sorusu, üniversite öğrencilerinin gündeminde yer aldı. Konuyla ilgili konuşan Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, ‘Üniversiteler açılacak mı?’ sorusuna cevap verdi.
Türkiye’de üniversite seviyesinde hâlâ yüz yüze eğitime geçilemedi. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı, YÖK’e gönderdiği yazıda, üniversitelerin güz döneminde uzaktan eğitim sistemiyle devam etmesini istemişti. Birçok üniversite de bu karara uyarak, eğitimlerini bu şekilde yapacağını duyurmuştu. Peki üniversiteler ne zaman açılacak? İşte Bilim Kurulu Üyesinin yaptığı son dakika açıklama…
ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?
Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Yekta Saraç, YÖK’ün, üniversitelerin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istediklerini anımsatarak, bazı üniversitelerin eğitimlere uzaktan başlayacağını açıklamıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi, öğrencilerine yaptığı duyuruda; YTÜ Senatosu 2020-21 Güz yarıyılında eğitim-öğretimin ‘uzaktan eğitim’ yöntemiyle yapılmasına karar verdiğini açıklamıştı.
BİLİM KURULU ÜYESİNDEN ÜNİVERSİTELER İÇİN AÇIKLAMA AÇIKLAMA
Üniversitelerin açılmasının öneminden bahseden Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, fakat bu konunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını seyrine göre şekilleneceğini ifade ederek, Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda uygulamalı dersler veren bir eğitim görevlisi olduğunu anımsattı.
Yüz yüze eğitimin özellikle sağlık bilimlerinde olduğu gibi usta çırak ilişkisine dayalı bölümlerde son derece önemli olduğuna işaret eden Kayıpmaz, Sağlık Bakanlığı’nın YÖK’e gönderdiği tavsiye kararında 2020-2021 eğitim öğretim dönemi için, özellikle de güz dönemi için eğitimin uzaktan yürütülmesinin istendiğini kaydederek, uygulamalı eğitimlerin de mümkün olduğu müddetçe ertelenmesi, ertelenemeyen hâllerde de gerekli kişisel koruyucu önlemlerin alınması sonunda eğitimlerin başlamasının tavsiye edildiğini vurguladı.
Bu kapsamda üniversitelerin de kendi yetkili kurullarında eğitim modellerini nasıl devam ettireceklerine dair kararların aldığını belirten Kayıpmaz, YÖK’ün Türk Standartları Enstitüsü ile beraber üniversitelerin kampüslerinde ve yerleşkelerinde enfeksiyonun kontrolünün nasıl olması gerektiğine dair Koronavirüs Bilim Kurulu'nun da desteği ile önemli bir kılavuz yayınlandığını hatırlatarak, bu kılavuzda üniversitelerin açılması hâlinde kampüs ve yerleşkelerde alınması gereken önlemlerin detaylı olarak paylaşıldığını bildirdi.
Sonbahar ve kış aylarının yaklaştığına dikkati çeken Kayıpmaz, bu dönemlerde yalnızca Kovid-19 enfeksiyonunun olmadığını kaydederek, üniversitelerde eğitimin başlayıp başlamayacağını önümüzdeki süreçte vaka artış hızının belirleyeceğini duyurdu.