1 Kasım Genel Seçim Sonuçlarının ardından yüzde 25, 3 oy CHP'de çatlaklar başladı. Şubat ayında Kurultay'a gitmesi beklenen CHP'de adaylık için ilk isim de belli oldu. Umut Oran CHP genel başkanlığa adaylığını açıkladı. Peki, Umut Oran kimdir?
1 Kasım Genel Seçimlerinin ardından yüzde 25,3 oy alan CHP'de liderlik mücadelesi başladı. Şubat ayında Kurultay'a gitmesi beklenen CHP'de adaylık için ilk isim de belli oldu. Umut Oran CHP genel başkanlığa adaylığını açıkladı. Peki, Umut Oran kimdir?
Umut Oran kimdir?
1962 İstanbul doğumlu olan Umut Oran, üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra Koç Holding’in Tekstil Şirketi Bozkurt Mensucat’ta çalışmaya başladı. Daha sonra kariyerine Öztek Tekstil’de devam eden Oran, 1992 yılında kendi şirketi olan Domino Tekstil Ürünleri San. ve Dış Tic. A.Ş’yi kurdu. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Domino Tekstil’in fabrikası, Umut Oran’ın 1996 yılından itibaren misyon edindiği "Anadolu’da istihdam yaratma" çalışmalarının bir örneği olarak Bolu’da kuruldu. Şirket yöneticiliği zamanında şirket çalışanlarının yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Oran; siyasete atıldıktan sonra, şirketinin yönetim, yetki ve sorumluluğunu çalışanlarına devretti.
Umut Oran iş kariyeri
1993 yılında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’ne (TGSD) üye olan Umut Oran, 28 Şubat 2002’de TGSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde Anadolu’da istihdam yaratmayı ve az gelişmiş bölgelere vergisel muafiyeti hedefleyen Oran, hem bölgenin kalkınması hem de sektörün daha rekabetçi olması için çalıştı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, Oran’ın başkanlığı döneminde, “Anadolu’da Yerinde İş, Aş, Barış” sloganı ile başlayan “Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi” ile Anadolu’nun ulusal ve uluslararası yatırımcılara açılmasına öncülük etti. TGSD, sektöre geleceğe yönelik bir vizyon kazandırmak için de 2000 / 2001 yılları başında UFUK 2010 Projesi’ni başlattı. Yurtiçi ve yurtdışında yoğun lobi çalışmaları yürüten TGSD, asgari ücret üzerindeki kamu yükünün dünya ortalaması seviyesine çekilmesi ve kayıt dışının önüne geçmek amacıyla fazla sayıda işçi çalıştırmayı teşvik edecek bir sistem oluşturulması için çalıştı. DTÖ, Avrupa Komisyonu, ABD Dış Ticaret yetkilileri ile çeşitli ortak platformlarda, Türk özel sektörünü temsil etti ve çeşitli çalışmalarda bulundu.
Yerinde iş, aş, sosyal barış projesinin pilot merkezi olan ve yatırımları bulunan Bolu’da 2005 Mart ayından itibaren Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevine getirild, ve bu görevini 2009 yılına kadar sürdürdü.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde yer alan Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi’nin 17 Temmuz 2006 tarihinde yapılan toplantısı sonucunda Meclis Başkanlığı görevine getirilen Oran, sektörel kümelenme ve bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar yaparak siyasi iradenin sektörel, bölgesel teşvik politikalarına katkı sağladı.
Umut Oran'ın siyasi kariyeri
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 26-27 Nisan 2008 tarihinde yapılan 32. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Deniz Baykal’a karşı aday adayı olan Umut Oran, kurultay sonrasında da aktif olarak çalıştıCHP İl ve İlçe Örgütleri ile siyasi çalışmalarını yürütmüştür. 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan CHP’nin 33. Olağan Kurultayı sonucunda Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi, bu görevini 17 Ağustos 2011'e kadar sürdürdü. 12 Haziran 2011'de yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’nde, İstanbul 3. Bölgeden Milletvekili seçildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 30 Temmuz 2012 itibariyle CHP’nin İdari ve Mali İşler Başkanlığına getirilmişdi ve bu görevini 8 Mayıs 2014 tarihine kadar yürüttü. 13 Aralık 2014'de 2 yıllığına Sosyalist Enternasyonal başkan yardımcısı seçildi.