Uygurlu Müslüman bir ailenin İsveç'ten sığınma talebini reddedilip tekrar Çin'e dönmek zorunda kalmalarının ardından Çin'in ülkeler üzerindeki baskısı yeniden tartışılmaya başlandı.
KARAR.COM
Geçtiğimiz hafta içinde İsveç'e kaçıp sığınma talebinde bulunan Uygur aile, Çin'in yaptığı baskılar sonucu başvurusu reddedilince, esir kamplarına dönmek zorunda kaldı. Baba Abdülkadir Yasin, eşi ve bir çocuktan oluşan çekirdek aile, zulümden kurtulabilmek için aylarca bekledi ancak seslerini duyan olmadı.
Abdulkadir Yasin ve Ailesi
New York Times'ta yer alan haberde, üç yıl önce başlayan Çin zulmünden kaçan ailenin yolu İsveç'te sona erdi. Çin'in kamplardan kaçan tüm insanların peşine düşmesi, bir ailenin daha sonu oldu. Çin makamları, İsveç gibi ülkeler üzerinde büyük bir baskı kurarak kaçan insanları geri götürüyor.
ŞİMDİ DE TÜRKİYE GÜNDEMDE
Özbekistan'dan Suriye'ye gittikten sonra Türkiye'de yakalanan 3 Özbek'in Doğu Türkistanlı sanılarak Çin'e iade edildiği iddia edildi.
Şahısların kendisine teslim edilmesi gerektiğini iddia eden Özbekistan, fotoğrafları ve kimlik bilgileriyle birlikte yayınladığı videoda, Çin'in hatayı düzelterek isimleri Maskul Şah, Yusuf Kara ve Maskul Şah (aynı isimdeler) olan kişilerin teslim alındığını açıkladı.
Hükümetin, her koşulda Çin'e adam iade etmesi eleştirilere neden olurken, gördüğü her Müslümana zulüm uygulayan Çin'e yaklaşımda daha mesafeli olunması vurgusu yapıldı.
11 Uygur Türkü 2 haftadır Atatürk Havalimanı'nda gözetim altında tutuluyor
ASIL KRİZ ŞİMDİ KAPIDA
Malezya, Çin'in tüm baskılarına rağmen 11 Doğu Türkistanlıyı iade etmeyerek Türkiye'ye gönderme kararı almıştı. Geçen yıl Tayland'da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya'ya giren 11 Uygur Türkü serbest kalmalarının ardından Kuala Lumpur'dan uçakla Türkiye'ye gelmişti.
Geçmişte aynı şekilde kendisine sığınan insanları Çin'e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, büyük tepki almıştı. Bunun en büyük sebebi ise, iade edilen insanların çok büyük işkencelere maruz kalacağına kesin gözüyle bakılması, hatta idam edilebilecek olmaları görülüyor.
ÇİN TEPKİ GÖSTERDİ
Uygur Türklerinin Türkiye'ye gönderilmesinin ardından Çin, Malezya'ya sert tepki gösterek, "Malezya'nın, Çin'in endişelerine büyük önem vereceği umudunu taşıyorduk. Bu insanlar Çin vatandaşı. Üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmelerine kesin olarak karşıyız. Malezya'nın kararını reddediyoruz" açıklaması yapmıştı.
ŞİMDİ SÖZ TÜRKİYE'DE
Türkiye'ye gelen 11 Uygur Türkü gözetim altında tutuluyor. Çin'e iadeleri söz konusu olduğu takdirde işkence görüp idam edilmeleri beklenen en olası sonuç.
2 haftadır gözetim altında tutulan Uygur Türkleri için Türkiye'de faaliyet gösteren dernekler harekete geçerken, gözetim altında tutulan 11 kişinin Türkiye'de bulunan aileleri de tedirgin bekleyişini sürdürüyor.
İçişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklar 11 kişinin de deport ya da iade edilmeyeceğini söylese de şahısların hala havalimanında tutuluyor olması endişeleri beraberinde getiriyor.