TYT YKS puan hesaplama ve TYT başarı sıralaması ile ilgili merak edilen her şeyi haberimizde bulabilir olası TYT puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu yıl YKS sınavına 2 milyondan fazla aday girdi. TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavı ise 15 Haziran cumartesi günü yapılmıştı.
15 16 Haziran'da yapılan YKS sınavı sonra öğrenci adayları TYT YKS puan hesaplama işlemini merak ediyor ve internette TYT başarı sıralaması nasıl hesaplanır? sorusunu yanıtını araştırıyor. Öğrencilerin gündeminde Kaç net kaç puan yapar? YKS puan hesaplaması nasıl olacak? ve puan hesaplanırken uygulanacak kriterlerde neler değişti? soruları var. İşte YKS sınavı ve TYT hakkında merak edilenler...
Üniversiteye hazırlanan tüm öğrencileri yakından ilgilendiren Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavları 15-16 Haziran'da yapılmıştı. Sonuçlar ise 17 Temmuz 2019'da açıklandı. ÖSYM puan hesaplama ile ilgili bazı kriterlerin değiştirildiğini 5 Haziran'da açıklamıştı. Sınavda ter döken 2 milyondan fazla aday en çok YKS sınavından kaç net yapınca kaç puan alınıyor? araştırması yapıyor.
Haberimizde yer alan linke tıklayarak karşınıza çıkan panele YKS netlerinizi yazarak olası YKS puanınızı hesaplayabilirsiniz.
YKS PUANI HESAPLAMA | LYS PUAN HESAPLAMA ROBOTU
Üniversite öğrencisi olmak isteyen adaylar ÖSYM'nin soruları ve yanıtlarını açıklamasından sonra sınavlardaki tahmini netleri ile YKS puanını hesaplamak istiyor. Haberimizdeki YKS puan hesaplama robotu ile tahmini YKS sonucunuzu şimdiden öğrenebilirsiniz.
YKS VE TYT PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN
YKS PUAN HESAPLAMA SİSTEMİ
2019 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya temel matematik testlerinin birinden en az 0.5; Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin birinden en az 0.5 puan elde edilmesi gerekecek.
Düzenlemeden önce TYT’de temel matematik ve Türkçe testlerinin ‘her birinden’ en az 0.5 ham puana ihtiyaç duyuluyordu. AYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden minimum 0.5 ham puan almaları bekleniyordu. TYT başarı sıralaması ise aldıkları puana göre belli oluyor.
TYT İLE YGS ARASINDAKİ FARK NEDİR?
TYT ile YGS arasındaki en önemli farklılık, TYT'de yer alan türkçe ve temel matematik alanlarındaki soruların sadece türkçe ve temel matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almasıdır. TYT, türkçe ve temel matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsamaktadır.
TYT NEDİR?
TYT, Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testinin kısaltmasıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2018 yılından itibaren uygulanmaktadır. Temel Yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar.
TYT PUAN HANGİ ARALIKTA HESAPLANACAKTIR?
TYT puanı YGS'de olduğu gibi 100 ile 500 puan aralığında hesaplanacaktır Adayların bu puanına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), YGS ve LYS'de geçmiş senelerde olduğu gibi dahil edilecektir.
TYT'DE NETLER NASIL HESAPLANIYOR?
TYT puanı, TYT'de her bir test bölümünden yapılan netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevaplanan soru sayısından yanlış cevaplanan soru sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.
SINAV KOLAYMIYDI ZOR MUYDU?
Yağmur Ergül: Sınav genel kolaydı ama Türkçe’de paragraf soruları uzun olduğu için zorlandım. Felsefe soruları da zordu. Matematik dersim iyi olmadığı için sınavım da kötü geçti. Bence sınavın belirleyicisi sözel alanda Türkçe olacak.
Ali Asil: İlk kez girdim üniversite sınavına. Genel olarak iyi geçti ama felsefe zordu, matematik zaman aldı. Türkçe’de bir iki tane ilginç soru vadı. Fen ve sosyal de kolaydı. Geometri orta zorluktaydı. Bence belirleyici matematik olacak.
Ozan Bakırdaş: Bir vakıf üniversitesinde Rus dili ve edebiyatı okuyorum. Sorular genel olarak kolaydı ama süre yetmedi.
Güvenç Cinay: Türkçe’de paragraf, fende kimya soruları zordu. Geometriye çok çalıştığım için zor mu, kolay mı diye yorum yapamıyorum. Genel olarak ise Türkçe ve matematik zor geldi bana. Din kültürü sorularının da gereksiz biçimde zor olduğunu düşünüyorum.
Çağla: Yani koca sene boyunca tyt mat konularına boşuna çalıştık bunu mu anlatmak istediniz
Umut: Bugünden sonra gün saymaya başlıyoruz bir sonraki tyt ye ben giriyorum hedef nişantaşı %12 burs amin
Mehmet Yıldız: herkesin ortak düşüncesi zamandı.. şu zamanı çöz artık ösym
Muhammed: TYT’nin bu kadar dengesiz bir soru politikası uygulaması AYT’de izlenecek soru politikasını ortaya koyuyor.
Enes: Son yılların en kolay sınavıydı #tyt
Beyza Akyıldız: Türkçe’de çok oyalandım, sorular zordu. Seçenekler arasında kaldım. Matematik ve geometriyi yetiştiremedim. Felsefe soruları yorum ağırlıklıydı. Din kültüründe de zorlandım.
Zeynep: Tyt’deki Türkçe sorularını hazırlayan heyete selamlar resmen sınava girmedikte roman okuduk