Belçika’da gıyabi olarak yargılanan Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal, Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı 30 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza terör örgütleri PKK ve DHKP-C’nin faaliyetlerini ‘silahlı mücadele’ olarak gören Belçika’nın bakışında değişim olarak yorumlandı.
HABER MERKEZİ
Türkiye, yaklaşık 21 yıl önce büyük bir suikaste şahit oldu. Sabancı Center’ın 25’inci katına kadar çıkan teröristler, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’yi katletti. Suikastten kısa bir süre sonra saldırıyı DHKP-C’li teröristler İsmail Akkol, Fehriye Erdal ve Mustafa Duyar’ın düzenlediği ortaya çıktı. Erdal’ın ise, suikastten aylar önce Sabancı Center’da çaycı olarak işe alındığı belirlendi. Erdal, Sabancı Center’da keşif yaparak suikast günü Mustafa Duyar ve İsmail Akkol’un üst düzey güvenlikli binaya girmesini sağlamıştı. Suikastçilerden Mustafa Duyar, 11 ay sonra Suriye’de Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’ne teslim oldu. İlk olarak Kırıkkale, ardından da Afyon Cezaevi’ne konuldu. Cezaevinde, soruşturma savcısına dilekçe göndererek konuşmak istediğini söyledi. Ancak 15 Şubat 1999’da Karagümrük çetesi tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Öldürülmeden önceki ifadesinde ise asıl hedefin Sakıp Sabancı olduğunu anlattı.
Fehriye Erdal’la birlikte yurt dışına kaçan Akkol’un izi ise 2000’li yılların başında Belçika’da bulundu. Erdal’la birlikte bir süre Belçika’da yaşayan Akkol’un daha sonra Almanya’ya, ardından da Yunanistan’a geldiği tespit edildi. Akkol, 11 Şubat 2014’te Atina’da bir hücre evine düzenlenen baskının ardından 4 DHKP-C üyesiyle birlikte yakalandı. Yunanistan’da da uzun bir süre Çetin Bayır sahte ismiyle siyasi mülteci olarak kaldığı ortaya çıktı. 2015’te serbest bırakılan Akkol, DHKP-C’li terörist Fadik Adıyaman ile Şubat’ta Yunanistan’dan sürat botu ile Türkiye’ye girdikten sonra Söke Otogarı’nda yakalandı. Türkiye’de saldırı düzenlemek için silah ve mühimmatla gelen Akkol ve Adıyaman’ın yakalanması ile Sabancı davasında zaman aşımı riski de ortadan kalktı.
Suikastin kilit faillerinden Fehriye Erdal’ın ise cinayetin ardından önce Yunanistan’a sonra da Belçika’ya kaçtığı ortaya çıktı. Belçika’da 1999 yılında sahte pasaportla yakalanan Erdal, 1 yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldı. 2000 yılında ev hapsinde tutulan Erdal, Türkiye’nin tüm taleplerine rağmen iade edilmedi. Erdal için Eylül 2007’de Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı yargılanma kararı verilse de daha sonra bu karar bozuldu. Sabancı ailesinin başvurusu üzerine süreç yeniden başladı. 25 Mayıs 2016’da Türkiye’de işlediği 3 cinayet suçundan Belçika’da yeniden yargılanmasına karar verilen Erdal’ın ise firari olduğu açıklandı. Erdal’ın yargılanmasına ise dün firari olduğu için giyabi olarak Belçika’daki Brugge Mahkemesi’nde başlandı. Belçikalı savcı, Erdal için Türkiye’de işlediği cinayet suçlarından dolayı 30 yıl ağır hapis ve terör örgütü üyeliğinden de 15 yıl hapis cezası istedi. Brugge Mahkemesi, savcının talebi ardından Erdal’a Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı 30 yıl ağır hapis cezası verdi. Mahkemenin, Erdal’ın terör örgütü üyeliği suçundan vereceği kararı ise 2 Ocak’ta açıklayacağı belirtildi.
MAHKEMENİN KARARI TERÖR KONUSUNDA BİR İLK
Bu karar geçtiğimiz ay terör örgütü PKK’nın faaliyetlerini ‘silahlı mücadele kapsamında’ değerlendiren Brüksel mahkemesinin kararından sonra bir ilk olarak değerlendirildi. Duruşmada, Erdal’ın avukatı Paul Bekaert’in davadan çekildiği de ortaya çıktı. Baro tarafından herhangi bir avukata vekalet verilmediği için de DHKP-C’li Erdal’ı duruşmada hiç kimse savunmadı. Değiştirilen Belçika terör kanunları, suçun tarihinden sonra yürürlüğe girdiği için terörden yargılanamayan Erdal’ın ceza alması durumunda, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranacak.