Türkiye'nin Sinop'ta 16-17 Ekim'de hava sahasını trafiğe kapatması S-400'lerin füze testlerinin yapılacağı iddialarını güçlendirdi. Öte yandan TSK Sinop açıklarında NAVTEX de ilan etmişti.
Türkiye'nin Sinop civarında Navtex ilan etmesi ve Sinop hava sahasının 16-17 Ekim tarihlerinde atış eğitimi için kapalı olacağını açıklaması S-400 savunma sistemini test edeceği iddialarını güçlendirdi.
Türkiye, öte yandan yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi için 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı hususunda da bilgilendirme yaptı.
S-400'LER TEST EDİLECEK İDDİASI
Tüm bu gelişmelerin ışığında Türkiye'nin S-400 füzelerini yarın (cuma günü) yaklaşık 6 saat devam edecek radar testine sokacağı bildirildi. Reuters Haber Ajansı, yapılacak testin Sinop civarında olacağını ve füze atışı yapılacağını iddia etti.
Türkiye, 2017 senesinde Rusya ile S-400 anlaşmasını imzaladı. 2,5 milyar dolar değerindeki ilk parti (dört füze bataryası) geçtiğimiz sene Türkiye'ye geldi. Daha önce radar testleri gerçekleştirilen füzelerin atış testleri bir ilk olacak.
TÜRKİYE-NATO GERİLİMİ ARTACAK
Washington yönetimi, geçen sene S-400 krizine, Türkiye'yi F-35 jet programından çıkararak tepki göstermiş ve yaptırım tehdidinde bulunmuştu. Reuters'a göre, geçen hafta, S-400'lerin Ankara civarından, canlı-ateş tatbikatı için Sinop'a götürülmesi Türkiye-NATO tansiyonunu yeni bir aşamaya taşıyabilir.
Geçen hafta S-400'lerin nakil videolarının paylaşılmasının ardından iki ABD senatörü Trump hükümetine, Türkiye'ye yaptırım uygulama çağrısı yaptı.
2.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Ocak tarihindeki TSK'nın Rus yapımı S-400 sistemlerini vazifeye hazır duruma getirmek için çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla yapılmıştı.
Geçen sene başta ABD ve AB ülkelerinin tepkisini çeken Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin alınmasının ardından Ankara-Washington hattında gerilim artmış ve ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Ancak ABD, Türkiye'nin 2020'ye dek F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de açıklamıştı. ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması halinde yaptırım uygulanabileceğini de belirtmişti.
DÜNYADAKİ EN İYİ SİSTEMLERDEN
Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek için tasarlandı.
S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri imha edebiliyor.
Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.