Tokat’ta TOKİ tarafından inşaat çalışmaları devam eden 436 konuttan 292’si emeklilere yönelik olarak satışa sunuldu. Ön kayıtların yapıldığı ilk gün banka şubesi önünde sabahın erken saatlerinde sıraya giren vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Bankada yoğunluğun devam etmesi nedeni ile emekliler zor anlar yaşadı.
Tokat’ta, TOKİ’nin satışa çıkaracağı 292 konut için sıraya giren emekliler, banka önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bankada yoğunluğun devam etmesi nedeni ile emekliler zor anlar yaşadı. Öğlene arasına kadar kayıt yaptıramayan emekliler öğleden sonra da banka önünde yoğunluk oluşturdu. Banka kapılarının açılmasıyla birlikte aynı anda içeri girmek isteyen emekliler, birbirini ezme tehlikesi geçirdi. Bin lira ödeme yaparak kayıt işlemi yaptıran emekliler, ev hayali ile bankadan ayrıldı.
TOKAT TOKİ KONUTLARI İÇİN BAŞVURULARIN SON GÜNÜ NE ZAMAN?
21 Eylül tarihine kadar devam edecek olan başvurularda ön kayıt yaptıracak olan emekliler 3 Ekim’de düzenlenecek olan kura çekimi ile ev sahibi olabilecek. Kura da konut hakkı kazanan emekliler bankaya 12 bin ile 19 bin lira iki seçenekte para yatırarak, 180 ay konutun metrekaresine göre 517 ile 793 lira taksit ödeyecek. 105 bin ile 162 bin liraya konut sahibi olacak. 3+1 daire için ise en düşük daire fiyatı 225 bin 166 TL. En yüksek daire fiyatı ise 260 bin 193 TL’ye 96 ay ile 120 ay arasında vade ile satılacak. 3+1 daireler 126.42 metrekare, 2+1 daireler ise 85.38 metrekareden oluşuyor.
TOKİ EMEKLİ BAŞVURU ŞARTLARI
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;
T.C. vatandaşı olması,
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması,
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması,
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır.),
Başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli olması (Emeklinin vefat etmesi durumunda, vefat eden emeklinin yalnızca dul eşi başvuruda bulunabilir)
Eşlerden her ikisinin de emekli olması durumunda, yalnızca birinin başvuruda bulunması,
gerekmektedir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Başvuru sahipleri,
Kimlik Fotokopisi,
Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren SGK’dan alınmış belge veya yazıyı,
İbraz edeceklerdir.
SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER
Kura sonucunda hak sahibi olanların aşağıda belirtilen belgeleri sözleşme imzalama aşamasında ibraz etmeleri gerekmektedir:
İl/ilçe Nüfus Müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı ve adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge ibraz edecektir.
İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğünden başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) bulunmadığına dair belgeyi ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklardır. Kanıtlayamayanların hakları iptal edilecektir.
Hane halkı gelirinin en fazla net 3.200 TL (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır) olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,
Başvuru sahibinin, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi.
Başvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)
Gerekli görüldüğünde ek belge istenebilecektir.
OTURMA KOŞULU ve DEVİR İŞLEMLERİ;
Emekli kategorisinden hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.