İnsanlığın fosil yakıtlara bağımlılığının sona ermesi için çok önemli bir adım atılıyor. Avrupa Uzay Ajansı uzayda güneş panelleri taşıyan dev uydular kurarak enerji santralleriyle aynı düzeyde elektrik üretilmesini hedefliyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), “Solaris” programıyla uzayda güneş enerjisi üretmeyi ve üretilen enerjiyi dünyaya aktarmayı planlıyor. BBC’nin haberine göre, ESA, uzayda güneş panelleri taşıyan dev uydular kurarak enerji santralleriyle aynı düzeyde elektrik üretilmesini hedefleniyor.
Dünya’daki elektrik ağlarına uzaydan enerji aktarımının mümkün olup olmadığının inceleneceği programda, ilk olarak mikrodalga ışınlarının kullanılması ve kablosuz şekilde elektriğin Dünya’ya iletilmesi üzerine çalışılacak. ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, uzaydan güneş enerjisi sağlanmasının gelecekteki olası enerji eksikliklerine “muazzam” oranda yardımcı olacağını ifade etti.
Sıfır karbon ekonomisine geçilmesi ve bunun için enerji üretim şeklinin değiştirilirken fosil yakıt kullanımının da azaltılması gerektiğini dile getiren Aschbacher, “Uzaydan enerji sağlama fikrini hayata geçirebilirsek bu harika olurdu ve pek çok sorunu çözerdi.” dedi. Öte yandan ESA’nın, Solaris programının onaylanması halinde ülkelerden bağış beklediği bildirildi. Güneş enerjisini uzaydan sürekli ve daha etkili şekilde sağlama fikri, 50 yılı aşkın süredir değerlendirilse de de zor ve pahalı olması sebebiyle neredeyse imkansız görülmüştü. Yeniden kullanılabilen roketler ve özel sektör tarafından geliştirilen diğer yenilikler sayesinde fırlatma maliyetlerinin düşmesiyle, günümüzde bu girişimin hayata geçirilmesi daha olası gözüküyor. Mühendisler, Münih’teki havacılık firması Airbus’ta eylülde yapılan bir gösteride kablosuz olarak güneş pillerinden toplanan elektriği 30 metreden daha uzaktaki toplayıcılara göndermeyi başarmıştı.