Oyunseverlerin en çok tercih ettiği dijital oyun platformu Steam, masaüstü oyunların mobil olarak oynanabilmesine imkan kalan Steam Deck'i 2021 yılının son günlerde satışa sunmuştu. Steam, son yayınladığı 'Steam Deck Uyumluluğu' sayfasıyla hangi oyunların Steam Deck ile uyumlu olduğunu kullanıcılarına aktarıyor. İşte, Steam Deck destekleyen oyunlar...
2000'li yıllarla başlayan dijital çağın hayatımıza getirdiği en büyük kolaylık, birçok hizmeti mobil cihazlarla yapabilmemiz oldu. Fakat oyun dünyasında bu durumun aksine PS Vita, Nintendo Switch gibi el oyun konsolları önemi yitirdi. Zira, her geçen gün işlem gücü artan akıllı telefonlar, el oyun konsollarının oynattığı oyunların çok daha kalitelilerini oynatmaya başladı.
STEAM DECK NEDİR?
Oyun dünyasının en fazla üye sayısına sahip dijital oyun pazarı Steam, masaüstü bilgisayarlarda oynanan ve güçlü işlemci gerektiren oyunları oynatabilen 'Steam Deck' adlı el oyun konsolu geliştirdi. Aralık 2021'de piyasaya çıkan ve üç farklı sürüme sahip olan Steam Deck, 'el oyun konsolu' değil 'el bilgisayarı' olarak iddialı bir şekilde tanıtıldı.
Eğer kullanıcı isterse Steam işletim sistemini kaldırıp yerine herhangi bir işletim sistemi kurabiliyor ve bu sayede normal bilgisayarlardan bir farkı kalmıyor. Steam'in sahibi Valve, kullanıcıların hali hazırda var olan Steam kütüphanelerini Steam Deck'te kullanabileceğini ve oyunlar için tekrar ücret talep edilmeyeceğini açıkladı.
STEAM DECK TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ, FİYATI NE KADAR?
İlk etapta ABD'de satışa çıkan Steam Deck, şu anda Türkiye'den sipariş edilemiyor. Siparişlerin bölgesel olarak 25 Şubat 2022 Cuma günü açılması bekleniyor.
ABD'de Steam Deck fiyatları ise şöyle:
* 64 GB > 399 dolar
* 256 GB > 529 dolar
* 512 GB > 649 dolar
STEAM DECK TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Steam Deck için AMD ortaklığıyla geliştirilen özel APU ile elde oyun oynamak için optimize edildi. Güçlü Zen 2 + RDNA 2 mimarisi sayesinde en son çıkan AAA oyunları oynatacak güce sahip olacak. Steam Deck'e giriş yapıldığında, tüm Steam kütüphanesi tıpkı diğer bilgisayarlarda olduğu gibi görünecek. Rahat erişimli kontrollere sahip Steam Deck'te ister analog çubukları istenirse de dokunmatik yüzeyler kullanılabilecek.
* Genişlik: 29,8 cm, Yükseklik: 17,7 cm, Derinlik: 4,9 cm
* Ağırlık: 669 gram (yaklaşık)
* İşlemci: AMD Zen 2 4 çekirdek/8 iş parçacığı, 2,4-3,5 GHz
* Ekran kartı: AMD RDNA 2 1,0-1,6 teraflop
* Bellek: 16 GB LPDDR5
* Depolama: 64 GB EMMC / 256 GB NVMe SSD / 512 GB NVMe SSD
* Depolama 'yüksek hızlı' MicroSD kartlarla artırılabilecek
* Ekran çözünürlüğü: 1280 x 800
* Ekran boyutu: 7 inç
* Parlaklık: 400 nit
* Yenileme hızı: 60 Hz
* Bağlantı seçenekleri: Bluetooth 5.0, 2,4 ya da 5,0 GHz çift bantlı kablosuz
* Ses: Stereo hoparlörler, çift mikrofon, 3,5 mm jak girişi
* Güç girişi: 45W USB Type-C
* Pil ömrü: 2-8 saat
* İşletim sistemi: SteamOS 3.0
STEAM DECK UYUMLU OYUNLAR NASIL ÖĞRENİLİR?
Valve, yeni taşınabilir oyun konsolu Steam Deck için 'Oyun Uyumluluk Aracı' adını verdiği bir araç ile Steam oyunlarınızı test edecek.
Windows'a özel oyunların Linux sistemlerde çalışmasına yaran Proton alt katmanı sayesinde oyunlar Steam Deck üzerinde çalışabiliyor. Ancak her oyun istendiği gibi çalışmadığından, kütüphanenizdeki oyunları test etmenize olanak tanıyan bir araç geliştirildi.
Valve'ın yeni oyun uyumluluk aracı, mevcut test edilmiş oyunlara ek olarak test ettiği oyunları 'Onaylandı', 'Oynanabilir', 'Desteklenmiyor' ve 'Bilinmiyor' şeklinde 4 kategoriye ayıracak. Böylece konsol kullanıcıları, sahip oldukları oyunların durumunu kontrol edebilecek.
Bu sınıflandırmalardan 'Onaylandı' olan oyunlar, herhangi bir yapılandırmaya gerek duymadan Steam Deck üzerinde çalışacak. 'Oynanabilir' kategorisindeki oyunlarda ise çeşitli kontrol problemlerinin çıkabileceği belirtiliyor.