Japonya Uzay Araştırma Ajansı ve NASA tarafından galaksilerin hızını ve yapısını incelemek amacıyla başlatılan XRISM misyonunun ilk gözlemleri başarıyla tamamlandı. Araştırmada, yaklaşık 62 milyon ışık yılı uzaklıkta, Güneş'ten 30 milyon kat fazla kütleye sahip kara deliğin çevresindeki maddenin yapısı, hareketi ve sıcaklığı gözlemlendi.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), galaksilerin hızını ve yapısını incelemek üzere başlattığı amacıyla yürüttükleri "X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu" (XRISM) kapsamında ilk bilimsel sonuçlara ulaştı.
Yaklaşık 62 milyon ışık yılı uzaklıktaki devasa kara deliğe odaklanan XRISM, daha önceki gözlemlerden çok daha detaylı veriler elde etti.
Güneş'ten yaklaşık 30 milyon kat daha fazla kütleye sahip ve çevresine yer çekimi anlamında çok büyük etkisi olan bu kara deliğin etrafındaki maddenin yapısı, hareketi ve sıcaklığı gözlemlendi.
SÜPERNOVA KALINTILARI VE PLAZMA
İncelemede, yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıktaki "N132D" adı verilen süpernova kalıntısı üzerinde de gözlemler yapıldı. Yapılan incelemelerde, süpernovada plazmanın baskın olduğu ve bu yüksek enerjili maddenin kalıntıların dinamiklerini nasıl etkilediği ortaya kondu.
XRISM'in plazmanın yaydığı yüksek enerjili X-ray ışınını gözlemlemek için oldukça ideal olduğu, bu sayede astronomların, kozmosun en güçlü ve türbülanslı bölgeleri konusunda yeni bir anlayışa sahip olabildiğine işaret edildi.
XRISM araştırmacılarından Matteo Guainazzi, yaptığı yazılı açıklamada, yeni gözlemlerin kara deliklerin çevrelerindeki maddeyle ilişkisini anlamanın yanı sıra büyük kütleli yıldızların yaşam süreci hakkında yeni bir bakış açısı sunduğunu kaydederek, "Bu da misyonun yüksek enerjili evreni keşfetme konusundaki olağanüstü kabiliyetini sergiliyor." değerlendirmesinde bulundu.