'İnternet’in NATO’su'nda Türkiye yok

'İnternet’in NATO’su'nda Türkiye yok

Beyaz Saray, ABD’nin bugün, dünyanın dört bir yanından “60 demokratik ortağı”nın katılımıyla “İnternetin Geleceği Bildirgesi” girişimini başlattığını duyurdu. Türkiye, “İnternetin NATO’su”olarak da yorumlanan bu bildirgeyi onaylayan 60 ülke arasında yer almadı.

WASHINGTON / KARAR

Bildirge, 21. yüzyılın sunduğu küresel fırsatlar ve zorluklar karşısında özellikle rekabeti, mahremiyeti ve insan haklarına saygıyı teşvik eden, açık ve özgür tek bir küresel internet taahhüdünü içeriyor.

Beyaz Saray bildirgeyle ilgili açıklamasında, İnternetin “insanların kendilerini ifade etmek için benzeri görülmemiş fırsatlar sunup, milyarlarca insana ekonomik fırsatlar sağlayarak küresel ekonomiyi dönüştürmeye devam etmesine rağmen, ciddi politika zorlukları yarattığı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada şu ifadelerin yer aldığı dikkat çekti:

“Küresel olarak, bazı devletlerin ifade özgürlüğünü bastırmak, bağımsız haber sitelerini sansürlemek, seçimlere müdahale etmek, dezenformasyonu teşvik etmek ve vatandaşlarının diğer insan haklarını inkar etmek için hareket ettiği yükselen bir dijital otoriterlik eğilimine tanık oluyoruz.”

Milyonlarca insanın “hala erişim engelleriyle karşı karşıya, siber güvenlik riskleri ve tehditleri internet ağları güvenini ve güvenilirliğini baltaladığı” belirtilen açıklamada “demokratik hükümetler ve diğer ortaklar bu zorluğun üstesinden gelerek ‘İnternetin Geleceği Bildirgesi’”ni onayladığı ifade edildi.

Maldivler, Marshall Adaları, Mikronezya, Peru, Nijer, Trinidad ve Tobago de dahil 60 ülkenin katıldığı deklerasyonda Türkiye’nin imzası bulunmuyor.

İmzacı ülkelerin siyasi taahhütte bulunduğu bildirge şu maddelerden oluşuyor:

-Tüm insanların insan haklarını ve temel özgürlüklerini korumak;

-Serbest bilgi akışını geliştiren küresel bir İnterneti teşvik etmek;

-Tüm insanların dijital ekonomiden yararlanabilmesi için kapsayıcı ve uygun fiyatlı bağlantının geliştirilmesi;

-Gizliliğin korunması dahil olmak üzere küresel dijital ekosisteme olan güveni teşvik etmek;

-İnternetin herkesin yararına çalışmasını sağlayan çok paydaşlı yönetişim yaklaşımını korumak ve güçlendirmek.

ABD’nin liderliğinde onaylanan bildirgeye, ABD dışında şu ülkeler imza koydu:

Arnavutluk, Andora, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Cabo Verde, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Avrupa Komisyonu, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Jamaika, Japonya, Kenya, Kosova, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Maldivler, Malta, Marshall Adaları, Mikronezya, Moldova, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijer , Kuzey Makedonya, Palau, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Senegal, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Uruguay.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
6 Yorum
  • fedai / 29 Nisan 2022 12:04

    ha ha haa. şu yukarıdaki dört yorumu okuyorum da, ülkelerini karlamak için en küçük fırsatı kaçırmayanların ne kadar balık hafızalı olduklarını daha iyi anlıyorum. yok internete demokrasi getireceklermiş, yok internette insan haklarıymış ifade özgürlüğüymüş. mış mış.. o çok övdüğünüz Amerika kendi çıkarları için, kendi başkanlarının her türlü sosyal medyasını engelledi. ne çabuk unuttunuz..

    Yanıtla (0) (0)
  • K / 29 Nisan 2022 10:02

    Recep kendi internetini yapıyordur o yüzden girmemiştir:))

    Yanıtla (0) (1)
  • muhalife muhalif / 29 Nisan 2022 09:47

    ha ha haa. şu yukarıdaki üç yorumu okuyorum da, ülkelerini karlamak için en küçük fırsatı kaçırmayanların ne kadar balık hafızalı olduklarını daha iyi anlıyorum. yok internete demokrasi getireceklermiş, yok internette insan haklarıymış ifade özgürlüğüymüş. mış mış.. o çok övdüğünüz Amerika kendi çıkarları için, kendi başkanlarının her türlü sosyal medyasını engelledi. ne çabuk unuttunuz..

    Yanıtla (0) (0)
  • pirifani / 29 Nisan 2022 02:31

    biz bize yeteriz

    Yanıtla (1) (0)
  • Tolga / 29 Nisan 2022 00:22

    Bu birlige Türkiyenin girebilmesi icin adaletin tek kisinin iki dudagi arasinda olmamasi lazim. Savcida benim hakimde diyen adamin oldugu ülke degil natoya kenefe bile alinmaz.

    Yanıtla (0) (2)
  • SaMu / 28 Nisan 2022 23:58

    Hah hah yazar çok nükteadan doğrusu. Amacı bir demokrasi birliği kurmak olan çalışmada yarı dikdatörlükten tam diktadörlüğe geçmeye çalışan bir muz cumhuriyetini niye içine alsın.

    Yanıtla (1) (1)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN