İki kara delik bilim dünyasını şaşkına çevirdi! Birbirlerine sadece 300 ışık yılı uzakta

İki kara delik bilim dünyasını şaşkına çevirdi! Birbirlerine sadece 300 ışık yılı uzakta

Bilim dünyasını şaşkına çeviren keşif! İki karadeliğin birbirine yakınlığı sadece 300 ışık yılı! Ender görülen bir olay...

Bilim dünyası, evrenin derinliklerinden yeni bir keşif haberiyle sarsıldı. NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ve Chandra X-Işını Gözlemevi’ni kullanan gökbilimciler, MCG-03-34-64 galaksisinde birbirine yalnızca 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan iki süper kütleli kara delik tespit etti. Bu denli yakın mesafede iki kara deliğin bulunması son derece nadir görülen bir olay olarak dikkat çekiyor.

İKİ KARADELİĞİN BİRBİRLERİNE KISA MESAFEDE OLMASI ENDER GÖRÜLEN BİR OLAY

Space.com'dan edinilen haberde MCG-03-34-64 galaksisinde bulunan bu süper kütleli kara delikler, çevrelerindeki maddeyi hızla tüketerek "Aktif Galaksi Çekirdeği" (AGN) adı verilen aşırı parlak yapılara dönüşüyor. Çoğu kara delik çiftinden farklı olarak, bu iki devasa kara delik arasında oldukça kısa bir mesafe bulunuyor. Bu benzersiz mesafe, onları daha özel kılan etmenlerden biri.

Dünya’dan yaklaşık 800 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan bu iki kara delik, gözlemlenmesi zor ve olağanüstü bir kozmik olay olarak değerlendiriliyor. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Anna Trindade Falcão, bu keşfin önemine değinerek, “Bu kadar yakın mesafede iki süper kütleli kara deliği gözlemlemek son derece nadir görülen bir durum. Bu keşif, galaksilerin içinde tahmin ettiğimizden çok daha büyük olayların döndüğüne işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN