Artık o fotoğraflarla kandıramayacaklar! Dezenformasyon amaçlı yapay zeka içeriklerine bu önlem alınacak...

Artık o fotoğraflarla kandıramayacaklar! Dezenformasyon amaçlı yapay zeka içeriklerine bu önlem alınacak...

ABD'de hükümetin istediği oldu ve yapay zeka şirketleri ürettikleri içeriklere filigran eklemeyi kabul etti. Bu şekilde dezenformasyonun önüne geçilmesi planlanıyor. Ancak filigranın ne şekilde kullanılacağı henüz açıklığa kavuşmadı. İşte ayrıntılar...

Bu yıl ChatGPT'nin de parlamasıyla popülerlik kazanan yapay zeka, artılarının yanında sıkça dezenformasyon tartışmalarına da neden oldu. Bazıları fazlasıyla gerçekçi sonuçlar veren yapay zekayla oluşturulmuş fotoğrafların güvenlik konusunda risk taşıdığı düşüncesi hakim.

Eski ABD Başkanı Trump’ın yapay zeka ile oluşturulan gözaltına alınma fotoğrafları pek çok insanın gerçek fotoğraf sanması sonucu infial yaratmıştı. ABD'li politikacılar, bu yeni teknolojinin ulusal güvenlik ve ekonomi açısından taşıdığı risklerin engellenmesine yönelik çalışma başlatmıştı.

7 ŞİRKETTEN TAAHHÜT

Aralarında ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Alphabet (Google’ın sahibi), ve Meta Platforms (Facebook’un sahibi) gibi teknoloji şirketlerinin de bulunduğu 7 şirket, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklere filigran ekleyeceğine dair Beyaz Saray’a taahhütte bulundu.

OpenAI, Alphabet ve Meta Platforms'un yanı sıra Anthropic, Inflection, Amazon.com ve OpenAI’nin ortağı Microsoft gibi şirketler de bu taahhütlere dahil oldu.

Böylelikle insanlar yapay zekayla oluşturulan resim ve fotoğrafların gerçek olmadığını anlayabilecekler.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada bu 7 şirketin yapay zeka sistemlerini piyasaya sürmeden önce detaylı testler yapacaklarını, riskleri azaltmaya yönelik bilgi paylaşımını ve siber güvenlik yatırımlarını yapacaklarına dair gerekli taahhütleri verdiğini kaydetti.

FİLİGRAN KOYULACAK

7 şirketin taahhütte bulunduğu filigranlar sayesinde kullanıcılar sahte veya manipüle edilmiş içerikleri tespit edebilecek. Söz gelimi gerçekleşmemiş şiddet olaylarını gösteren videolar, dolandırıcılık amacıyla kullanılan resim ve sesler veya siyasetçilerin olumsuz bir şekilde gösterildiği fotoğrafların üzerinde yapay zeka ile üretildiğine dair filigran eklenecek.

Ancak, söz konusu filigranların içeriklerde nasıl görüneceği ve ne şekilde gömüleceği henüz belli değil.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN