İnsanlık tarihinin en hızlı aracı olan Parker Güneş Sondası, Güneş’e 6,2 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşarak 1958 yılında kurulan hayali 2024 yılında gerçekleştirdi. Bilim insanları, bin 400 derecelik sıcaklığa dayanabilecek şekilde tasarladıkları araçla, Güneş’e dair bilinmeyenlerin ortaya çıkmasını bekliyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geliştirdiği Parker Güneş Sondası, Güneş'e 6,2 milyon kilometre yaklaşarak insanlık tarihinin en yakın geçişini gerçekleştirdi. Saatte 430 bin kilometre hızla ilerleyen sonda, bin 400 derece sıcaklığa dayanacak. Bilim insanları, sondanın güneşin dış atmosferindeki gizemleri çözmesini bekliyor.
‘SADECE 4 SANTİMETRE UZAKLIKTA’
1958’de ortaya atılan Güneş’e yakın uçuş fikrini gerçekleştirebilecek uzay aracını ancak 2000’li yılların başında tasarlarken, NASA’nın Parker Güneş Sondası, 2018 yılında başladığı tarihi yolculuğunda güneşe şimdiye kadarki en yakın geçişini gerçekleştirdi. Sonda, Dünya’ya 147 milyon kilometre uzaklıktaki Güneş’in yüzeyine 6,2 milyon kilometre mesafeden geçti.
NASA Bilim Başkanı Dr. Nicola Fox, “Dünya ile güneş arasını 1 metre kabul edersek, Parker güneşe sadece 4 santimetre uzaklıkta uçuyor” dedi.
İNSANLIK TARİHİNİN EN HIZLI ARACI
Parker, uzay boşluğunda saatte 430 bin kilometre hızla ilerliyor. Bu hız, Londra ile New York arasındaki mesafeyi 30 saniyeden kısa sürede kat etmeye denk geliyor. Sonda, bu olağanüstü hıza güneşin devasa çekim gücü sayesinde ulaşıyor.
Güneşe bu kadar yaklaşmanın getirdiği zorlu koşullarla başa çıkabilmek için Parker, 11.5 santimetre kalınlığında özel bir karbon-kompozit kalkanla donatıldı. Bu kalkan, sondayı bin 400 derece sıcaklık ve yoğun radyasyondan koruyor.
‘YEŞİL KALP EMOJİSİ GÖNDERECEK’
NASA ekibi şu anda tarihi geçişin sonuçlarını bekliyor. Sonda, yüksek sıcaklık ve radyasyon nedeniyle birkaç gün boyunca iletişime geçemeyecek. medyascope’da yer alan habere göre, Tasarım ve Navigasyon Müdürü Yanping Guo, Parker’ı bir bebek gibi gördüklerini söyledi. NASA ekibi, sondadan gelecek hayati işaretleri 27 Aralık’ta alacak. Dr. Fox, ekibinin sondanın durumunu kendisine yeşil kalp emojisiyle bildireceğini açıkladı.