TBMM'nin 26'ncı Dönem 3'üncü Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konuşma yapmasının ardından başlayacak. Akşam da yeni yasama yılı nedeniyle TBMM Tören Salonu’nda resepsiyon verilecek. HDP milletvekilleri açılış oturumuna katılmayacak.
Meclis'te yeni yasama dönemi, Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreniyle başladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM başkanvekilleri, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, CHP ve MHP grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin katıldığı törende, anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
CUMHURBAŞKANI, YASAMA YILI AÇIŞ KONUŞMASINI YAPACAK
TBMM Genel Kurulu, saat 14.00'te Meclis Başkanı Kahraman'ın başkanlığında toplanacak. Kahraman'ın birleşimi açıp, sunuş konuşmasını yapmasının ardından Genel Kurul'a davet edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak.
TBMM Genel Kurulu, saat 14.00’te Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplanacak. Kahraman, sunuş konuşmasının ardından açılış konuşması için Erdoğan’ı Genel Kurul'a davet edecek. Akşam da yeni yasama yılı nedeniyle TBMM Tören Salonu’nda resepsiyon verilecek.
HDP’DEN KATILMAYACAK
HDP, TBMM’de bugün düzenlenecek törene, özel oturum ve resepsiyona katılmayacak. HDP’li bütün milletvekilleri, eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olduğu edirne Cezaevi önünde alternatif yasama yılı açılışı yapacak. Tutuklu milletvekilleri nedeniyle TBMM’nin 26’ncı dönem 3’üncü yasama yılının “ayıplı” başladığını belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Tutuklu milletvekilleri parlamenter demokraside kabul edilebilir değil ama her şeye rağmen parlamento vardır ve ayaktadır. Demokrasimizin geleceğine olan inancımızı güçlendirmektedir. Anamuhalefet partisi olarak ülke menfaatine gelecek her tasarıya yapıcı katkı sunarken, ülke menfaatine olmayan tasarılara ise şiddetle karşı çıkacağız. Bize göre yeni yasama yılında 23 kanun hükmünde kararnamenin zaman geçirilmeden genel kurula indirilmesi gerekiyor” dedi. Anayasa değişikliğine uyum çerçevesinde getirilecek yasalar konusunda ise Altay, “Çoğunluk partisinin muhalefetle uzlaşma anlayışı varsa oturulur, konuşulur ve anlaşılır. Aksi durumda uyum yasalarının muhalefetle anlaşmadan çıkması imkânsız” diye konuştu.
ANKARA/DHA