Türkiye'de merdiven altında üretilerek binlerce genci ölüme sürükleyen sentetik uyuşturucu bonzainin yapımında tarımsal ilaçların kullanıldığı ortaya çıktı. 200 çeşit zirai ilacın karıştırılmasıyla elde edilen zehir, normal bonzaiden 20 kat daha zararlı.
Dünyanın 2011 yılında Çin’den tanıştığı bonzai milyonlarca insanı esir almış durumda. Asıl maddesi AM2201 ve JMH5 kimyasalı olan sentetik uyuşturucu bonzaiyi, Türkiye’de ise farklı yöntemler kullanılarak üretiliyor. Büyükşehirleri kabus gibi saran sentetik uyuşturucu bonzainin yapımında 200 çeşit kimyasal kullanıldığı tespit edildi. Türkiye’de merdiven altında üretilen bonzainin yapımında, pahalı olduğu için Çin’den kimyasal madde getiremeyen tacirler, tarımsal ilaçlar kullanarak zehir üretmeye başladı. Emilim oranı yüksek olduğu için Anadolu’nun kurak topraklarında yetişen ve hazımsızlığa iyi geldiği biline yavşan otunu kullanan zehir tacirleri, yavşan otuna zirai ilaçlar ve çeşitli kimyasal maddeler karıştırarak dünyada kullanılan bonzaiden 20 kat daha etkili bir zehir elde ediyor.
YETERLİ TEDAVİ MERKEZİ YOK
Kullanımı son yıllarda İstanbul gibi metropol şehirlerde katlanarak artan bonzaiden kurtulmanın yolu ise tedavi merkezlerinden geçiyor. İçeriğinde farkı kimyasallar ve tarımsal ilaçlar bulunan bonzaiye vücudun ihtiyaç duymadığı belirtilirken, psikolojik destekle zehirden kurtulmanın yolu bulunuyor.
Zehir bağımlılarını sadece Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve eğitim Merkezi (AMATEM)’in tedavi ettiğini vurgulayan yetkililer, özellikle büyükşehirlerde tedavi merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. AMATEM’in tedavi için başvuranlara 6 ay sonraya kadar randevu verdiği ve bu sürede uyuşturucu kullananların bağımlılık derecesinin arttığı hatta yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
CEZANIN ALT LİMİTİ ARTMALI
Uyuşturucu ile mücadele eden emniyet birimleri sadece zehir üreticisi, satıcısı ve taşıyıcılarına yönelik işlem yapıyor. Kullananlar ise hastanelere yönlendiriliyor. Uyuşturucu kullanıcılarına mahkemelerce 2 yıla kadar verilen hapis cezası adli para cezasına çevrildiği için caydırıcı olmuyor. Uyuşturucu kullanıcılarının hapis cezası almamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten yetkililer, ceza alt limitinin 5 yıla çıkarılmasını talep etti. Bu yolla bir defa da olsa uyuşturucu kullananların hapis cezası alarak, uyuşturucu kullanmaktan men edilebileceği belirtildi.
ÇOCUKLAR HEDEFTE
Çin’deki kimyasal madde pahalı olduğu için Türkiye’ye getiremeyen zehir tacirleri, yapı marketlerde kullanılan kimyasal maddeler ile zirai maddeler kullanarak ürettikleri zehri ucuz fiyata satıyor. 2 liraya bile satılan bonzai ulaşılması kolay olduğu için 18 yaş altındaki çocukları da hedef alıyor.