İran ile nükleer anlaşma konusunda gerginlik yaşayan ABD Başkanı’na Riyad’dan destek geldi. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde İran’a yaptırımlarıyla ilgili tutumunu ‘’desteklediğini ve memnuniyet duyduğunu’’ belirtti. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise ‘’Menfaatlerimiz korunduğu sürece anlaşmaya bağlıyız’’ dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan şimdilik ayrılmayacağını belirterek, “Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek. Anlaşma inceleme altındadır ve herhangi bir zamanda bizim katılımımız, Başkan olarak tarafımdan iptal edilebilir” ifadelerini kullandı. Trump, İran Devrim Muhafızları’nı “teröre destek verdiği” gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını bildirmişti.
Trump’ın bu tavrına karşılık Riyad’dan destek gecikmedi. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Trump’la telefon görüşmesi yaparak İran stratejisini “desteklediğini ve memnuniyetle karşıladığını” bildirdi. Suudi Arabistan’ın resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre, Kral Selman, Trump ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Kral Selman’ın Trump tarafından cuma günü duyurulan yeni İran stratejisine ilişkin “Terör ve aşırıcılığı sonlandıracak tutumlar takınmamız ve bunların birinci destekçisi İran’a karşı çabaları birleştirmemiz gerekiyor” dediği belirtildi.
Başkan Trump’ın açıklamalarına İran’dan net yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, menfaatleri temin edildiği sürece anlaşmaya bağlı kalacaklarını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki ülkesi aleyhine yaptığı açıklamaların nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu belirtti. Zarif, “Nükleer anlaşmayla petrol satışımız arttı. Yeni uçak alımının önü açıldı. Menfaatlerimiz temin edildiği sürece anlaşmaya bağlı kalacağız” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile yapılan nükleer anlaşmanın sadece ABD ile ülkesi arasında olmadığına dikkati çeken Zarif, “Eğer anlaşmanın verdiği imkanlardan istifade edemeyeceğimiz bir durum söz konusu olur ve ülke menfaatini temin edemezsek tekrar eski duruma döner ve nükleer enerjiyi üretmeye kaldığımız yerden devam ederiz” değerlendirmesinde bulundu.