"Şükür Namazı nedir?", "Şükür Namazı nasıl kılınır?" sorularının yanıtı haberimizde. 3 ayların yaklaşması ile birlikte yapılacak ibadetler ve edilecek dualar araştırılmaya başlandı. Şükür namazı kılmanın amacı verilen nimetlere şükrederek nimetleri arttırmaktır. Şükredilmediği taktirde Allah'ın verdiği nimetler azalır. Peki, Şükür namazı nasıl kılınır? Şükür namazı kaç rekattır? Şükür Namazı nedir? Kimler ne zaman kılar? İşte, Şükür namazının kılınması ile ilgili bilinmesi gereken her şey...
Üç ayların yaklaşması ile birlikte "Şükür Namazı nedir?", "Şükür Namazı nasıl kılınır?" soruları gündem oldu. Haberimizde Şükür Namazı ile ilgili merak edilen detayları bulabilirsiniz. Şükür namazı, Kendisine nimet gelen veya bir dertten kurtulan kimsenin, Allahü teâlâ için şükür secdesi yapmasıdır. Peki Şükür Namazı kaç rekattır?, Şükür namazını kimler ne zaman kılar? İşte Şükür Namazı ile ilgili detaylar...
ŞÜKÜR NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Şükür namazı kılacak kişilerin merak ettiği en önemli şey “Şükür namazı kaç rekattır?” sorusunun cevabıdır. Şükür etmek amacıyla kılınan şükür namazı 2 rekat olarak kılınmaktadır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) müjdeli haberler aldığında 2 rekat şükür namazı kılardı. (İbn-i Mâce, İkâmetü's-salât, 192)
Şükür namazının kılınışı 1. rekat;
1 Şükür namazına başladığınızda ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılmaya" diye niyet edilir. Sonrasında ise "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
2 Ardından, Sübhaneke'yi okuruz ve Euzü-besmele çekeriz.
3 Sonrasında ise Fatiha Sûresi okunr ve hemen ardından da Kur'an'dan bir sure okuruz.
4 Rüku'ya gideriz ve hemen ardından Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Şükür namazının kılınışı 2.rekat;
1 2. rekata başladıktan sonra ayağa kalkarak Kıyama dururuz ve besmele çekeriz.
2 Sonrasında ise Fatiha Sûresini okuruz ve Kur'an'dan bir sure okuruz.
3 Ardından, ilk olarak Rükü’ya ve Secde'ye gideriz. Doğruluruz ve tekrar Secde'ye gideriz
4 Sonrasında ise oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
5 "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
ŞÜKÜR NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Şükür namazı kılmak aynı zamanda nafile namazı kılmaktır. Kişinin başına gelen musibet ya da eziyet bittiğinde, müjdeli bir haber alındığında ya da Allah’a şükür etmek için kılınır. Örnek vermek gerekirse, ev, araba ya da herhangi bir şey alındığında ya da bir iş halledildiğinde şükür namazı kılınır.
ŞÜKÜR NAMAZI FAZİLETLERİ NELERDİR?
Birçok kişi kılınan şükür namazı faziletlerinin ne olduğunu bilmemektedir. İşte, şükür namazı faziletleri...
Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Her kim şu benim aldığım gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Vudû, 14)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Bilâl’e:
“Bilâl! Müslüman olduktan sonra yaptığın ibadetler arasında en fazla sevap beklediğin hangisidir? Çünkü ben cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum” diye sordu.
Bilâl de:
– Gece veya gündüz abdest aldıktan sonra bu abdestle kılabildiğim kadar namaz kılarım. En fazla sevap beklediğim ibadet budur, dedi.
Buhârî, Teheccüd 17, Tevhîd 47; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 108
Şükür namazı veya secdesi sünnettir.
Şükür secdesinin niyeti Allah’ın bana verdiği şu nimete karşı şükür secdesi yapmaya niyet ettim diye niyet getirip Allah-u Ekber der ve secdeye gider. Fatiha okumadan, rüku ve kıyam yapmadan hemen secdeye gidilir. Bir kere secde edilir. Secdeden kalkınca selam verir.
Şükür namazı ise iki rekatlı namazdır ve aynen normal namaz gibi Fatiha, rüku, kıyam, secde ve tahiyattan oluşur. Allah-u Tealanın verdiği nimetten veya bir musibetten kurtulmasından dolayı abdestli olarak nimetin şükrü için veya musibet ve darlıktan kurtulduğu için niyet getirip 2 rekat şükür namazını kılar.