Son dakika haberi... Doğu Akdeniz'de araştırmak için yeniden yola çıkan Oruç Reis'e sert tepki gösteren Yunanistan'dan 'görüşme' resti geldi: Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız.
Son dakika haberi.. Oruç Reis'in yeniden demir almasına tepki gösteren Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" dedi.
"TÜRKİYE'NİN EGE ADALARI TALEBİ TARTIŞILAMAZ"
Yunan Skai Radyosu'na konuşan Petsas ayrıca Türkiye'nin Doğu Ege'deki adaların silahsızlandırılması ile ilgili taleplerinin tartışılamayacağını söyledi.
Petsas, buna gerekçe olarak Yunan adalarının savunmasının 'ulusal güvenlik' konusu olmasını ve savunma hakkının Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesine dayanmasını gösterdi.
"TÜRKİYE'NİN MEİS'TE SÖZ HAKKI YOK"
Meis Adası hakkında da konuşan Petsas "Bu ada 1947'de Yunanistan ile İtalya arasında yapılan Paris Antlaşması ile Yunanistan'a geçti. Türkiye bu anlaşmada taraf olmadığı için söz hakkı olamaz. Yunanistan casus belli'lerle tehdit edildikçe hiçbir Yunan hükümeti adaların silahsızlandırılmasını tartışmaya açamaz" dedi.
Petsas ayrıca Yunanistan ile Türkiye arasındaki kıta sahanlığı sorununun çözümüne yönelik görüşmelerden sonuç alınamazsa tarafların uluslararası mahkemelere başvurması yolundaki önerisini yineledi.
"EGE VE AKDENİZ'DE DENİZ YETKİ ALANLARIMIZ VAR"
Oruç Reis'in yeniden yola çıkmasını değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da "Bizim deniz hak, alaka ve menfaatlerimiz söz konusu. Ege'de, Akdeniz'de bizim deniz yetki alanlarımız var. BM tarafından kayıtlara geçmiş olan deniz yetki alanımız var.
Bu alanlarda biz tamamen bilimsel ve teknik çalışmalar yapıyoruz. Burada hiç kimseye tehdit değil bu. Bizim yaptığımız bu bilimsel, teknik çalışmalara saldırılar düzenliyorlar. Gerilimi yükseltmek için her türlü girişimde bulunuyorlar. Bir tür provokatif hareketlere girişiyorlar. Komşularımızın bunlardan uzak durmalarını temenni ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
ORUÇ REİS 22 EKİM'E KADAR DOĞU AKDENİZ'DE
Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la gerginliğine neden olan Oruç Reis araştırma gemisi dün yeniden demir almıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin bakım çalışmalarını tamamladığını ve Akdeniz’in röntgenini çekmek için demir aldığını duyurmuştu.
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX duyurulmuştu.
İlana göre, geminin görevi 12 Ekim'den 22 Ekim'e kadar sürecek. Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengizhan isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de sismik çalışmalarını yürütecek.
YUNANİSTAN'DAN TEPKİ GECİKMEDİ
Oruç Reis'in yeni bir Navtex duyurmasına Yunanistan tepki gecikmemişti.
Geminin doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi için harekete geçirilmesini kınayan Yunan Dışişleri Bakanlığı, "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" açıklamasını yapmıştı.
MEİS ADASI'NIN KONUMU
Yunanistan'ın askeri sevkiyat yaptığı haberleriyle gündeme gelen, Türkçe adı Kızılhisar olan Meis Adası, Türkiye kıyılarından Antalya'nın Kaş ilçesine sadece 2,1, Yunanistan'ın ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Kendisine özgü mimarisi ve doğal yapısıyla ilgi gören 7,3 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Meis (Kastellorizo) Adası, Kaş ilçesinin tam karşısında ve görme mesafesi uzaklığında bulunuyor.
Yunanistan, silahlandırılması yasak olan Meis Adası'na turist feribotları da dahil her fırsatta asker konuşlandırıyor.
Yunanistan'ın bu adımları, 1923 tarihli Lozan ve 1947 tarihli Paris antlasmalarının ihlali anlamına geliyor. Yunanistan, yasak olmasına rağmen 1960 yılından bu yana bu adaları silahlandırılıyor.