Türkiye ile Almanya arasındaki krizde Berlin'in, Ankara'yı AB'ye hedef gösterdiği mektuba Brüksel'den ilk cevap geldi. AB Komisyonu Başsözcü Yardımcısı Mina Andreeva "Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi bizim (üye ülkelere) teklif ettiğimiz bir şey" derken Sözcü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela ise AB'nin Türkiye'yle ilişkisinin devam etmesinin son gelişmeler çerçevesinde gerekli olduğunu söyledi.
Almanya'nın Türkiye'ye yaptırım isteyen mektubuna AB'den olumsuz cevap geldi. AB Komisyonu'nun günlük basın toplantısında, Almanya'nın Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi çalışmalarının askıya alınması ve Türkiye'ye katılım öncesi fonların dondurulmasını istediğine ilişkin iddialar gündeme geldi. AB Komisyonu Başsözcü Yardımcısı Mina Andreeva, spekülasyonlara ilişkin yorumda bulunmayacağını, ancak geçen hafta AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısının yapıldığını hatırlatarak, "Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi bizim (üye ülkelere) teklif ettiğimiz bir şey" dedi.
Sözcü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela ise, AB'nin Türkiye'yle ilişkisinin devam etmesinin son gelişmeler çerçevesinde gerekli olduğunu, katılım fonlarıyla reformlar, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi alanlara odaklanıldığını söyledi.
TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ GEREKLİ
Almanya hükümetinin Türkiye'ye mali baskı yapılmasını talep etmesini değerlendiren Gordejuela, Türkiye'ye finansmanı durdurma konusundaki kararların ikili ilişkilerdeki tüm hususlar gözden geçirilerek alınması gerektiğini belirtti. Gordejuela, Türkiye ile işbirliğinin AB'nin çıkarlarına uygun olduğunu kaydetti. Gordejuela, "Finansmanı durdurmaya ilişkin her türlü karar, Türkiye ile ilişkilere yönelik genel yaklaşımımız ve Türkiye'deki AB'li lehtarlar için muhtemel sonuçlar göz önünde bulundurularak alınmalı. Avrupa Komisyonu, son gelişmeler ışığında Türkiye ile işbirliğinin gerekli olduğunu düşünüyor" dedi. AB Konseyi'nden yetki talep ettiğini hatırlatan Gordejuela, "Komisyon, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesinin, her iki tarafa da önemli ekonomik yararlar sağlayacağını değerlendiriyor" dedi.
TÜRKİYE'YE YAPTIRIM ÇAĞRISI
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn başta olmak üzere Avrupalı yetkililere gönderilen mektupta, AB üyeliğine hazırlık kapsamında Türkiye'ye yapılan mali desteğin gerektiği durumda kesilmesi talep edildiği ortaya çıkmıştı. Mektupta AB'nin, gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili Türkiye ile görüşmelerin dondurulması gerektiği şu ifadelerle savunuldu: "Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili görüşmeler, son olaylar ışığında, Türkiye'ye yanlış sinyal verebilir." Ayrıca Avrupa Komisyonu'ndan, "hukukun üstünlüğüne saygı duyması" için Türkiye'ye ekonomik baskı yapması da istendi.
'MALİ YARDIMLARI KESİN'
Türkiye'ye verilen katılım öncesi yardımların da gündeme getirildiği mektupta, demokrasi ve hukukun desteklemesinin hedef alınması talep edilirken, "İhtiyaç duyulduğu takdirde Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye mali yardımı durdurmayı gündemine alması gerektiği" savunuldu.