Son dakika haberi.. İzmir'deki depremde yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesullerin de aralarında bulunduğu 11 kişiden 9'u gözaltına alındı.
Son dakika haberi.. İzmir'deki depremde yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesullerin de aralarında bulunduğu 11 kişiden 9'u gözaltına alındı.
Depremde yıkılan ve ağır hasarlı olan binaları yapanlar hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
3 MÜTEAHHİT GÖZALTINA ALINDI
Soruşturma kapsamında Yağcıoğlu Apartmanı müteahhidi Ş.A. ile fenni mesul O.A., Cumhuriyet Sitesi B ve C bloklarının fenni mesulü E.İ., Yılmaz Erbek Apartmanı'ndaki market sahibi R.Y., market yapı sahibi M.Y. ile Yılmaz Erbek Apartmanı fenni mesulü N.B., Emrah Apartmanı fenni mesulü T.A., Doğanlar Apartmanı müteahhidi Ç.D. ile Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö. gözaltına alındı.
Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö. Uşak'ta yaşadığı evde polis ekiplerince gözaltına alınarak, İzmir'e sevk edildi.
Haklarında gözaltı kararı verilen 2 şüphelinin de yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.
İZMİR'İ ŞİDDETLİ DEPREM VURDU
İzmir'de 30 Ekim'de öğle saatlerinde merkez üssü Seferihisar olan 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD, şu an kadar depremde 91 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ayrıca arama ve kurtarma çalışmalarının 5 binada sürdüğünü açıkladı.
4 BİN 424 BİNADA HASAR ÇALIŞMASI YAPILDI
Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son yaptığı açıklamada ağır hasar alan bina sayısının 58 olduğunu açıkladı.
Kurum "Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58'e ulaştı. Toplam bağımsız bölüm sayımız ise 1572'dir. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var" dedi.
İzmir'in 10 ilçesinde şu ana kadar 4 bin 424 binada hasar tespit çalışması yapıldı. Bu binalardan 7'si yıkık, 9'u acil yıkılacak durumda, 42'si ağır hasarlı, 66'sı orta hasarlı, 397'si az hasarlı ve 3 bin 903'ü de hasarsız durumda bulunuyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de 'İzmir Depremi İlk Gözlem Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı.
Depremde yıkılan binaların 20 yıldan daha eski, kooperatif biçiminde yapılmış ve yapımı uzun sürmüş binalar olduğu tespit edilen raporda şöyle denildi: "İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir.
Mevcut yapı denetim sistemi, zeminle ilgili mühendislik çalışmalarının arazi denetimlerini kapsamalıdır. 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konulan 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı' geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır."