Son dakika haberi... Kanserle mücadele eden eski Başbakan Mesut Yılmaz 73 yaşında hayatını kaybetti. Yılmaz, ilk kez 1983 Türkiye Genel Seçimleri'nde Rize milletvekili olarak Meclis'e girmişti.
Son dakika haberi... Eski Başbakan Mesut Yılmaz hayatını kaybetti.
Florence Nightingale Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, eski Yılmaz'ın vefat ettiğini duyurdu.
Yılmaz'ın bir süredir tedavi gördüğü hastanenin başhekimi Uzm. Dr. Şamilgil, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından Sayın Ahmet Mesut Yılmaz, yaklaşık 2 yıldır akciğer kanseri ve sonrasında gelişen tıbbi durumlar nedeniyle sürdürdüğü mücadelesine bugün itibarıyla yenik düşmüş ve Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Kederli ailesine ve sevenlerine sabır dileriz, Türk milletinin başı sağ olsun."
Mesut Yılmaz'ın 2019'un Ocak ayında akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019'da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti. Mayıs 2020'de bu kez beyinde tümör saptanan Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi altına alınmıştı.
YILMAZ'IN CENAZE TÖRENİ PAZAR GÜNÜ
Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz, Yılmaz'ın cenazesi il ilgili açıklama yaptı, "Pazar günü saat 12.00’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Camii’nde koronavirüs tedbirleri kapsamında cenaze namazını kılacağız" dedi.
Yılmaz, Şişli'deki özel hastane önünde yaptığı açıklamada, "Hepinizin bildiği gibi iki aylık bir tedavi sürecinde bu sabah ağabeyimi kaybettik. Başımız sağ olsun. Acımız büyük. Allah bundan sonra ona huzur içinde yatmayı nasip etsin" ifadelerini kullandı.
Turgut Yılmaz, cenaze törenine ilişkin soru üzerine, "Kısmetse pazar günü saat 12.00'de pandemi tedbirleri içerisinde öğlen namazından önce cenaze namazını kılacağız. Ondan sonra da istirahatgahına tevdi edeceğiz. Marmara Üniversitesi İlahiyat Camisi'nde saat 12.00'de cenaze namazı kılacağız. Hepimizin bu dönemde kurallara riayet etmesi lazım. Mesafeyi ayarlamamız lazım. Maske takmamız lazım. Hepimizin başı sağ olsun." dedi.
"BERNA HAHIM'LA BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTIM"
Mesut Yılmaz'ın vefatı ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıklama yaptı, "Sayın Yılmaz gerçekten uzun bir süre rahatsızlık geçirdi. Bu sabah da Rahmet-i Rahmana kavuştu. Sabah eşleri Berna hanımla bir telefon görüşmesi yaptım. Allah taksiratını affetsin. Şu anda tabii henüz ne zaman defnedilecek, onun kararı verilmemişti görüştüğümde.
İki yer üzerinde durduklarını söylediler. 'Biri Marmara İlahiyat, bir diğeri de Çamlıca Camisi üzerinde duruyoruz.' dediler, henüz kesin kararı vermediklerini söylediler" diye konuştu.
Mesut Yılmaz'ın, Türkiye'de gerek başbakan, gerek dışişleri bakanı gerek kültür ve turizm bakanı olarak görevler icra eden bir devlet adamı olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda tabii hemşehrim. Bundan dolayı da bir hukukumuz var. Sağ olsun, tüm davetlerimize sağlıklı olduğu süreç içerisinde katılma erdemini göstermiştir. Bundan dolayı da kendilerine bir şükranım var. Tüm ailesine, başta eşi olmak üzere baş sağlığı diliyorum. Allah taksiratını affetsin. Milletimizin başı sağ olsun."
SİYASİLERDEN MESUT YILMAZ MESAJLARI:
Eski Başbakan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, değerli ailesine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) October 30, 2020
Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine rahmet, başta eşi Berna Yılmaz hanımefendi olmak üzere tüm kederli ailesine başsağlığı ve sabır dilerim.
— Prof. Dr. Mustafa Şentop (@MustafaSentop) October 30, 2020
Eski Başbakanlarımızdan, değerli siyaset ve devlet adamı Mesut Yılmaz’ın vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) October 30, 2020
Eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendik.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) October 30, 2020
Allah rahmet eylesin.
Mekanı cennet olsun.
Değerli ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz
Eski Dışişleri Bakanımız ve Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 30, 2020
Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli devlet insanı, Eski Başbakanımız Mesut Yılmaz’ı kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendim.
— Meral Akşener (@meral_aksener) October 30, 2020
Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti...
Merhuma Allah’tan rahmet, değerli eşine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Mekânı cennet olsun... pic.twitter.com/qQ3At0n8Hv
Eski Başbakanlarımızdan, Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
— Ali Babacan (@alibabacan) October 30, 2020
Dışişleri, Turizm Bakanlığı, Anavatan Partisi Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerini yürüten sayın Mesut Yılmaz'ın vefatını üzüntüyle öğrendim.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) October 30, 2020
#MesutYılmaz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
MESUT YILMAZ'IN SİYASİ HAYATI
Mesut Yılmaz, 1986 ve 1990 yılları arasında Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde Dışişleri Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı.
ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut'un istifasının ardından 1991 yılında yapılan ANAP'ın genel başkanı seçilerek başbakan oldu.
1995 Türkiye Genel Seçimleri'nin ardından kurulan koalisyon hükümetinde tekrar başbakan olarak görevlendirildi.
1997-1999 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı. 2000-2002 yılları arasında DSP-MHP-ANAP koalisyonunda devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı.
Partisi 2002 Türkiye Genel Seçimleri'nde Meclis'e giremeyince istifa etti.
2004 yılında Yüce Divan'da yargılandı. Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'da yargılanan ilk başbakan oldu.
2007 Türkiye Genel Seçimleri'nde Rize'den bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girdi.
15 Ocak 2009-2011 yılları arasında ANAP ve Doğru Yol Partisi’nin birleşmesi sonucu kurulan Demokrat Parti'de siyasi yaşamına devam etti.
MESUT YILMAZ KİMDİR?
Mesut Yılmaz, 6 Kasım 1947'de İstanbul'da doğdu.
1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünü bitirdi. Almanya Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yüksek lisans çalışması yaptı.
Özel sektörde yönetici olarak çalıştı, sanayi sektöründe görev yaptı.
1983 yılında Anavatan Partisi'nde kurucu üye olan Yılmaz, Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcısı oldu. Yılmaz'ın Almanca ve İngilizce dillerinde iki eseri yayınlandı.
Yılmaz, 17, 18, 19, 20 ve 21. dönemde Rize milletvekili. 45. hükümette devlet bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 ve 47. hükümetlerde Dışişleri Bakanlığı, 48, 53 ve 55. hükümetlerde başbakanlık, 57. hükümette devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Yılmaz, 1991 ile 2002 tarihleri arasında Anavatan Partisi Genel Başkanlığı yaptı.
Evli ve biri 2017'de vefat eden 2 çocuk babası olan Yılmaz, 5 Mayıs'ta beyin ameliyatı geçirmişti.
FOTOĞRAFLARLA MESUT YILMAZ'IN SİYASİ HAYATI
24 Kasım 1983'de TBMM 17. Dönem ANAP Rize Milletvekili Yılmaz yemin etti.
10 Nisan 1984'de Başbakan Turgut Özal, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi'ni ziyaretinde Genel Başkan Oktay Kurtböke ile görüştü. Başbakan Özal'a Devlet Bakanı Mesut Yılmaz eşlik etti.
3 Haziran 1991'de ANAP Genel Başkan adayı Mesut Yılmaz, İzmir İl Başkanlığında bir konuşma yaptı.
15 Haziran 1991'de ANAP 3. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede Genel Başkan adayları Mesut Yılmaz ve Yıldırım Akbulut birlik mesajı verdi.
18 Aralık 2001'de Anavatan Partisi Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Rize'nin Çayeli ilçesinde vatandaşlara hitap etti.
5 Haziran 1991'de Anap 3. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrenin ilk gününde genel başkanlık seçimi yapıldı. Seçim sonunda Rize Milletvekili Mesut Yılmaz genel başkan oldu.
16 Haziran 1991'de ANAP genel başkanlığına seçilen Mesut Yılmaz, ANAP Genel Merkezi'nde delegelerle toplantı yaptı. Toplantıda ANAP Milletvekili Mustafa Taşar ve Bülent Akarcalı da yer aldı.
17 Haziran 1991'de Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı ziyaret etti.
19 Haziran 1991'de ANAP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeleri ilk kez Genel Başkan Mesut Yılmaz, başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.
30 Haziran 1991'de TBMM Genel Kurul Toplantısı'nda 48. Hükümetin proğramı Başbakan Mesut Yılmaz tarafından okundu.
9 Ağustos 1991'de Başbakan Mesut Yılmaz, gazetecilere Kuzey Irak Operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
9 Ağustos 1991'de Başbakan Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel'i ziyaret etti.
10 Haziran 1999'da ANAP TBBM Grubu Genel Başkanı Mesut Yılmaz Başkanlığında toplandı. Yılmaz'a ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar ve Aydın Ayaydın eşlik etti.
13 Haziran 1996'da Küba Devlet Başkanı Fıdel Castro, Başbakan Mesut Yılmaz'ı kabul etti.
23 Haziran 1999'da 57. Hükümeti oluşturan partilerin liderleri Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz bir araya geldi.
2 Kasım 2000'de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, Akrapolis'i gezdi.
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz hayatını kaybetti. 28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve tarihe 'post modern darbe' olarak geçen süreç 20. yılına ulaştı. Sürecin başlamasına sebep olarak gösterilen konulardan biri olan Susurluk olayı ile ilgili olarak 22 Aralık 1996'da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin siyasi parti liderleri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller (sağ 3), Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Bülent Ecevit ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile toplantı yaptı.
13 Mart 2001'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı kabul etti.
29 Ekim 1998'de Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhuriyetin 75. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenler kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti.
18 Aralık 2017'de Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi'nde kılanan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı.