Haberimizden merak ettiğiniz 2016 SGK emeklilik sorgulamanızı yapabilir son gelişmelerini takip edebilirsiniz. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren SGK emeklilik sorgulamada yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Erken emeklilikte son dakika gelişmeleri yaşanırken siz de merak ettiğiniz tüm detayları haberimizden takip edebilirsiniz. Ayrıca erken emeklilik hesaplama gibi işlemlerinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Milyonlarca emeklilik hayali kuran vatandaşın merak ettiği 2016 SGK emeklilik sorgulama yada hedaplama işlemlerinizi yazımızdan yapabilir ayrıntıları takip edebilirsiniz. Vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında gelen erken emeklilik sorgulama ve 2016 erken emeklilik son dakika haberlerini yazımızda bulabilirsiniz. SGK‘ ya bağlı olarak çalışan kişilerin emekli olabilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar; belirli gün sayısını tamamlamış olmak, belirli yaşı doldurmuş olmak ve primleri tamamlamış olmaktır.
Ülkemizde emekli olabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Emeklilik şartlarını sağlayan kişilerin emeklilik işlemlerini yapmaları gerekir. Emekli işlemleri sorgulama işlemi ile de işleminizi kolayca takip edebilirsiniz. Bu işlemi internet üzerinden çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Şimdi sizlere emekli işlemleri sorgulama işleminin nasıl yapıldığını sizde yazımızı takip ederek yapabilirsiniz.
O UYGULAMA ARTIK KAPSAM DIŞI
Emekli olmak için sigorta süresi ve prim gün sayısını dolduranlar için yeni çalışma yolda. Emekli adayları yaşı beklemeden yılda yüzde 5 düşük maaşla erken emekli olabilecek. Emeklilikte prim ve sigorta süresini doldurmuş ve emeklilik yaşını bekleyenler için çalışma başlatıldı. Hazırlanan sistemde, yaşı bekleyenler yılda yüzde 5 düşük maaşla erken emekli olabilecek. Yaşı beklerken emekli olamayanlardan sadece SSK’lılara erken emeklilik hakkı düşünülüyor. Bağ-Kur’lular ve memurlar düzenlemede kapsam dışı bırakıldı.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK’lı da 8 Eylül 1999’a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu.
EMEKLİYE EŞİT ZAM
İşçi emeklileri enflasyon oranına göre yılda iki kez zam alıyor. Memur emeklilerinin ise, belirlenen toplu sözleşme oranına göre maaşları artıyor. 2017’de yürürlüğe konulması planlanan düzenlemeye göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de zamlarını toplu sözleşmeye göre alacak.
EMEKLİLİK DURUMU SORGULAMA
Emeklilik durumu sorgulama işlemini internet kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama işlemi 2 farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin nasıl yapıldığını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
E-SGM üzerinden şifresiz olarak gerçekleştireceğiniz emeklilik durumu sorgulama işlemi için öncelikle yazımızda sizlerle paylaştığımız linke tıklamanız gerekmektedir. Linke tıkladıktan sonra açılan sayfadan uyruğunuzu seçmelisiniz. Daha sonra kişi bilgisi sorgulama ekranında karşınıza gelen bölümde T.C kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, doğum yılınızı, cilt numaranızı ve resimde yer alan güvenlik kodunu doğru bir şekilde girerek “Bilgileri Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan sayfada üst kısımda yer alan eklentilerden “Emekli” bölümüne girip bağlı bulunduğunuz kurumla ilgili emeklilik bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
E-SGM Emeklilik Durumu Sorgulama için Tıklayınız...
Yukarda vermiş olduğumuz linkten emeklilik durumu sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
EMEKLİLİK İÇİN BEKLEYENLER
İlk olarak SSK’ ya bağlı olan ve emeklilik için yaş bekleyenlerin şartlarını anlatalım. SSK yaştan emekli olmak için 15 yıl süresince sigortalı olarak çalışmış olması ve çalıştığı süre boyunca 3600 gün prim yatırması gerekmektedir. Çıraklık ve stajlık döneminiz bu süreler içerisine dahil edilmeyecektir. Şartları yazacak olursak;
08.09.1976′dan önce işe girmiş olan erkekler için emeklilik emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 55 yaşını doldurmuş olmaktır.
08.09.1981′den önce işe girmiş olan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 50 yaşını doldurmuş olmaktır.
24.05.2002 ile 23.05.2005 tarihleri arasında çalışmaya başlayan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 52 yaşını doldurmuş olmaktır.
24.05.2002 ile 23.05.2005 tarihleri arasında çalışmaya başlayan erkekler için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 56 yaştır.
24.05.2005 ile 23.05.2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 54 yaşını doldurmuş olmaktır.
24.05.2005 ile 23.05.2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan erkekler için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 57 yaştır.
24.05.2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında çalışmaya başlayan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 56 yaşını doldurmuş olmaktır.
24.05.2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında çalışamaya başlayan erkekler için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 58 yaştır.
24.05.2011 tarihinden sonra çalışmaya başlayan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 58 yaşını doldurmuş olmaktır.
24.05.20011 ile 23.05.2014 tarihleri arasında çalışmaya başlayan erkekler için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 59 yaştır.
24.05.2014 tarihinden sonra çalışmaya başlayan erkekler için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 60 yaşını doldurmuş olmaktır.
Bu şartları yerine getiren vatandaşlarımız SSK’ ya bağlı olarak yaştan emekli olabilirler.
BAĞ-KUR EMEKLİLİK İÇİN YAŞ BEŞLEYENLERİN DURUMU
Şimdi ise BAĞ-KUR’ a bağlı olarak emeklilik için yaş bekleyenlerin şartlarını anlatalım. İlk olarak 15 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmuş olması ve bu süre zarfında yaş şartını yerine getirmiş olması gerekmektedir. BAĞ-KUR’ a bağlı olarak yaştan emekli olmak isteyenlerin işlemleri için ilk kez prim ödemeye başladığı tarih dikkate alınmaktadır.
01 Haziran 2002 tarihinden önce prim ödemeye başlayan kadınlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 20 yıl prim ödeme olarak belirlenmiştir.
01 Mayıs 2005 tarihinde ve daha sonrasında prim ödemeye başlayan bayanlar için emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 25 yıl prim ödeme olarak belirlenmiştir.
01 Ocak 2014 tarihinden itibaren de kadın ve erkek farketmeden emeklilik için yaş bekleyenlerin yaş şartı 65 yaşını doldurmaları şartı olarak belirlenmiştir.
Bu şartları yerine getiren vatandaşlar BAĞ-KUR’ a bağlı olarak yaştan emekli olabilirler.
ERKEN EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN DURUMU
SSK'lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerdeise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar veBağ-Kur'lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.
"Emeklilikte yaşı bekleyenler"in büyük bir derdi daha var. İşe girmek isteseler "Yaşlısın" diyorlar, emekli olalım dediklerinde ise "Gençsin" diyorlar. Bu sebeple iki arada bir derede kalmış gibiler.
ERKEN EMEKLİLİK HAKKINA
Ülkemizde sigortalı olarak çalışan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu‘ na belirli miktarlarda prim ödeyerek emekli olmaya hak kazanmaktadırlar. Bu kişilerin emekli olabilmeleri için belirli bir yaşı doldurmuş olmaları ve belirli prim miktarlarını ödemeleri gerekmektedir. Emeklilik yaşını bekleyen kişilerin bazı koşulları yerine getirmesi halinde vaktinden önce emekli olmasına erken emeklilik denir.
Haberimizden merak ettiğiniz 2016 SGK emeklilik sorgulamanızı yapabilir son gelişmelerini takip edebilirsiniz. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren SGK emeklilik sorgulamada yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Erken emeklilikte son dakika gelişmeleri yaşanırken siz de merak ettiğiniz tüm detayları haberimizden takip edebilirsiniz. Ayrıca erken emeklilik hesaplama gibi işlemlerinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.