Şener Üşümezsoy'dan Manisa depremiyle ilgili ürküten açıklama - Son dakika haberleri

Şener Üşümezsoy'dan Manisa depremiyle ilgili ürküten açıklama - Son dakika haberleri

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Manisa depremiyle ilgili korkutan açıklama yaptı

Manisa'da Akhisar ilçe merkezli birbiri ardına meydana gelen depremlerin dikkat çektiğini belirten Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremi tetikleyen fay hattının tümüyle kırılmadığını belirterek, "Bu fay hattı tümüyle kırılırsa 6 ile 6.5 şiddeti arasında deprem üretebilir" dedi.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde saat 12.06'da 5 büyüklüğünde ve hemen arkasından 4,5 büyüklüğünde 2. deprem meydana gelmesi ilçe halkında tedirginlik oluştururken, uzmanlar da depremi değerlendirdi.

6 İLE 6.5 ARASI

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaptığı açıklamada, "Akhisar'ın hemen güneyindeki Kayalı köyden Akselendi'ye doğru uzanan fay hattında bu depremler oldu. Yani kuzey batı- güney doğu gidişli bu fay hattı Gediz Vadisi boyunca uzanan fayın bir kolu. Diğer bir kolu ise Turgutlu'dan Manisa'ya doğru uzanan fay hattı oluyor. Bu 5 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremin artçılarının da uzantısına baktığımız zaman, güney doğuya giden bir düzlem üzerinde. Buradaki depremin riski var. Bu fayın uzanımını göz önüne aldığımızda bu fay hattının bütünü ile kırılması durumunda 6 ile 6.5 arasında deprem üretebilir" dedi.

"FAY HATTI YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN"

Fay hattının yerleşim yerlerine yakın olduğunu kaydeden Üşümezsoy, "Bu fay hattının yerleşim yerlerine çok yakın olması, Akhisar ovasından geçmesi bu bölgede etkili ve yıkıcı olur. Akhisar'da geçmişten kalan bir dizi deprem fırtınaları oluyordu. Bunlar bu fayda değil başka fayda oluyordu, çok dikkati çekmiyordu. Bu diğer fay hattı Kayalıoğlu, AkSelendi, Turgutlu Manisa yoluna paralel uzanıyordu. Akhisar bölgesinde risk var olduğunu görmekteyiz. Güneyde Denizli 'den gelerek Alaşehir'den geçen fayın kuzeye geldiğinde bir kolunun Manisa'ya diğer kolunun Akhisar' a uzandığını görüyoruz. Bu depremsellik önemlidir Akhisar için Akselendi'ye doğru uzanan fay hattıdır" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER 

Türkiye'de ve dünyada her gün çok sayıda deprem meydana geliyor. Yeryüzündeki depremler her saniye gerçekleşmektedir. Bu depremlerin bir kısımı hiç hissedilmeyecek kadar küçük olur. Ancak teknoloji sayesinde depremin büyüklüğü ne olursa olsun kayıt altına alınebiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Türkiye'de son depremlerin tamamını takip ediyor ve verilerini kayıt altına alıyor. Bu verilere göre olası deprem durumlarına yönelik önlemler alınabiliyor.

Türkiye'de yaşanan depremlerin nerede ve nasıl gerçekleştiğini, büyüklüğünü, şiddetini, depremin yerin kaç km derinliğinde gerçekleştiğini alttaki linkten öğrenebilirsiniz. 

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN