Yozgat’ın ‘Duduhanım’ı artık tescillendi! Soğuk ve kuraklığa meydan okuyor: ‘Türkiye’de yem açığını kapatacak’

Yozgat’ın ‘Duduhanım’ı artık tescillendi! Soğuk ve kuraklığa meydan okuyor: ‘Türkiye’de yem açığını kapatacak’

Yozgat’ın ‘Duduhanım’ı artık tescillendi. Bölgede yüksek protein değeri, soğuk ve kuraklığa dayanıklılığıyla dikkat çeken Duduhanım tescillenerek Türk tarımına kazandırılmış oldu…

Yerli bitki ıslahı ve çalışmalarında yeni çeşitler yaklaşık 10-15 yıl süren çalışmalar sonucunda tarıma kazandırılarak tescilleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’nce Duduhanım ismiyle tescillenen yem bitkisi yüksek tane verimi ve %30’lara yakın protein değeriyle ülkede yem açığının kapatılmasına önemli katkıda bulunacak.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitikleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Başaran tarafından başvurusu yapılan mürdümük çeşit adayı Duduhanım bitkisinin, Yozgat merkeze bağlı Topçu Köyü yakınlarında 30 dekarda deneme ekimleri gerçekleşti. Ziraat Fakültesi Araştırma-Uygulama alanında yapılan deneme ekimlerinden yüksek verim alınırken, Duduhanım kaba yem olarak da kullanılabilecek. Tescillenen bitkinin soğuk ve kuraklığa dayanıklı, verim düzeyinin de fazla olması dikkat çekerken pek çok baklagilde görülen tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi sorunlar bu bitkide görülmüyor. Sıfır gübre ve sıfır ilaç kullanımıyla da yüksek verime ulaşılabiliyor. Ayrıca bitki Türkiye’deki tane yem açığının kapatılması için de oldukça önemli bir potansiyele sahip.

yozgat-duduhanim-tescillendi-1.jpg

YEM AÇIĞININ KAPATILMASINI SAĞLAYACAK

Duduhanım bitkisinin Türkiye’deki yem açığının kapatılması için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başaran, "Mürdümük adıyla bilinen baklagil yem bitkisi türüne dair 2024 yılında yeni bir tür ve çeşit olarak 'Duduhanım' ismiyle tescil edildi. Bu bitki tek yıllık bir baklagil yem bitkisi. Özellikle hayvan beslemede kullanılmaktadır. Taneleri ülkemizin farklı yörelerinde insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Mürdümüğü tane yemi için öneriyoruz. Birçok baklagilde karşılaştığımız tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi problemleri biz mürdümükte görmüyoruz. Mürdümük 120 günlük vejetasyon sürecinde Yozgat ekolojisinde 400 kilograma yakın bir tane verimi verebilmektedir. Bu özellikliyle çok da alternatif olan bir bitki değil. Ülkemizde hayvansal üretimin problemlerini yem açığını dikkate aldığımız zaman bu açığın kapatılmasında çok ciddi bir potansiyel taşıdığını görmekteyiz" ifadelerini kullandı.

yozgat-duduhanim-tescillendi-2.jpg

Bitkinin yüksek tane verimi ve %30’a yakın protein değeri taşıdığını da vurgulayan Başaran, Mürdümük kendinden sonra gelen bitkilere çok iyi toprak bırakmaktadır. Özellikle bölgemizde kuraklık alanlardaki münavebe sistemine mürdümük dahil olduğu zaman tahıl tarımında gübre kullanımının da azalmasında ve maliyetlerin düşmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kısa zamanda bölgemizde yayılmasını hedefliyoruz. Hem bölge hayvancılığı hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz. Mürdümük tane veriminin yanında yüksek protein içeriği ile yüzde 30 protein değerine sahip bir bitki. Ayrıca sürdürülebilir tarım adına katkı sağlamakla birlikte bölge çiftlisinin de ekonomik gelirine kazanç sağlayacaktır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN