Tarlada kilosu 2 TL’ye satılıyor! Günlük bin TL üzerinde yevmiyeye bile çalışan bulunmuyor! Üretici dertli: Verimi düşüyor

Tarlada kilosu 2 TL’ye satılıyor! Günlük bin TL üzerinde yevmiyeye bile çalışan bulunmuyor! Üretici dertli: Verimi düşüyor

Türkiye'nin dört bir yanında hasada başlayan üreticiler kolları sıvadım. Kırıkkale'de başlayan domates ve soğan hasadı kuraklık nedeniyle çiftçinin sevincini yarıda bırakıyor. Ürünlerde %50 verim kaybı görülürken 1000 TL'nin üzerinde biri yevmiyeye çalışan işçide bulunmuyor.

Kırıkkale'de çiftçiler patates, domates, soğan gibi ürünleri toplamaya başladı. Bölgede görülen kuraklık tarımsal verimde %50'ye Varan kayıplara neden olurken çiftçiler hem verim kaybıyla hem de işçi bulmakta zorlanıyor. Günde 1000 TL'nin üzerinde bir yevmiye teklif edilse de çalışan işçi bulunmuyor düşük yağışlarda ürünleri tarlada bırakıyor. Verim alamadığından dert yakılan üreticiler ilerleyen yıllarda ürün yetiştirmeyeceklerini belirtti.

KİMSE TARIMLA UĞRAŞMAYACAK

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde çiftçilikle uğraşan Ahmet Doğan, tarım arazisine ektiği ürünleri düşük fiyata satmak zorunda olduğunu ifade etti. Salçalık domatesin kilogram fiyatının 2 TL'ye düştüğünü belirten Doğan, sofralık domatesin ise 5 TL'den satıldığını aktardı. Soğan ve patatesli aracı 5 TL'den sattığını söyleyen Doğan, işçi sorununu işaret ederek günlük ücretlerin 800 ila 1300 TL arasında değiştiğini vurguladı. Doğan, yaşanan sorunun devam etmesi durumunda ilerleyen senelerde ekim yapmayacağının altını çizdi.

Kırıkkale'de patates, domates ve soğan hasadı başladı! - Ekonomi haberleri

KURAKLIK ÜRÜNLERİ VURDU

Kuraklık nedeniyle ciddi bir verim kaybı yaşandığına değinen Mustafa Bostan, Normal şartlarda dekar Başına 5 ton ürün alırken bu sene 2-3 ton ürün toplaya bildiğimi söyledim. Yaşanan kuraklığı işaret eden Bostan, kuraklığın olmaması durumunda daha yüksek verim alacağını ve zararı uğramayacağını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN