Pamuk Prenses’in ünlü lezzeti Türkiye’den toplanıyor! Fransa, İngiltere, Rusya… 30 ülke bu ürünlerin peşinde

Pamuk Prenses’in ünlü lezzeti Türkiye’den toplanıyor! Fransa, İngiltere, Rusya… 30 ülke bu ürünlerin peşinde

Pamuk Prenses'in kırmızı mı kırmızı lezzetli elmaları Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yetiştiriliyor. Toplanan ürünler 30'un üzerinde ülkeye ihraç ediliyor İngiltere, Fransa, Hindistan, Rusya ve daha birçok ülke bu elmaların peşinde koşuyor. Üreticinin cebi doluyor tüketicinin yüzü gülüyor. İşte tüm detaylar…

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yetiştirilen elmalar dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Elma üreticisi Latif Öztürk, “30’un üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. Bunların içinde İngiltere, Fransa, Hindistan, Mısır, Suriye, Rusya bulunuyor. Özellikle Rusya’ya çok meyvemiz gidiyor. Deniz aşırı ülkelere gidiyor diyebilirim" sözlerini dile getirdi. Yeşilhisar ilçesi Kayadibi Mahallesi'nde üretimi yapılan elmaların hasat serüveni başladı. Eylül ayı ile birlikte toplanmaya başlayan ürünler yaklaşık 1 ay boyunca dalından tek tek toplanıyor.

30'DAN FAZLA ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Kayadibi Mahallesi'nde üretimi yapılan elmalarda hasat süreci hızla devam ediyor. Her yıl Eylül gibi toplanmaya başlayan ürünler ortalama 1 ay boyunca dalından tek tek indiriliyor. Düzenli olarak ihracatçı firmaların getirdiği Mühendisler tarafından kontrol edilen elmalar 30'dan fazla ülkeye gönderiliyor. İngiltere, Fransa, Hindistan, Mısır, Suriye ve Rusya gibi ülkelere gönderilen elmalar bölgenin de büyük bir geçim kapısı oluyor. Yapılan kontroller ile birlikte bölgede üretilen elmaların diğer bölgeleri kıyasla daha iyi olduğunu belirten 45 yaşındaki üretici Latif Öztürk, sözleri dile getirdi:

Bu Elmalar 30 Ülkeye İhraç Ediliyor: Türkiye'de Sadece O İlçede Üretiliyor...

"Şu anda meyve hasadı yapmaktayız. Hasat bittikten sonra yaprak dökümü başlayınca budama işlemine başlıyoruz. Şubat ayında bordo bulamacı mart ayında demir eksikliği için tabandan gübreleme yapıyoruz ve sulamalarına başlıyoruz. Elma üretiminde nisan ayında çiçeklenme başlar. 9'uncu ayın 15’inde hasada başlarız, 10'uncu ayın 15’ine kadar hasat işlemi devam eder"

HASTALIĞA YAKALANMIYOR

Mühendisler tarafından kalite değeri ölçülen elmalar ihracatçı firmaların getirdiği mühendisler aracılığıyla değerlendiriliyor. Diğer bölgelere oranla elmaların kalitesinin, renginin bu sahnede dayanıklılığının uzun olduğunu belirten Öztürk, Kayadibi Mahallesi'nin jeopolitik konumu nedeniyle eğimli ve sabah güneşiniz net alması dan dolayı buzhaneye koyulan ürünlerin çivileme hastalığına yakalanmadığını da söyledi. Ovadaki meyvelerin renk ve çivileme oranının buzhanedekinden daha fazla olduğunu belirten Öztürk, bölgedeki kalitesi ile birlikte protein değeri ve enerjisinin de diğer bölgelerden daha iyi olduğunu aktardı.

Bu Elmalar 30 Ülkeye İhraç Ediliyor: Türkiye'de Sadece O İlçede Üretiliyor...​​​

100 BİN TON ÜRÜN BEKLENİYOR

Elma hasadının başlaması ile birlikte ürünlerin buzhanelere götürüldüğünü ifade eden Öztürk, orada yeniden bir paketleme işleminden geçtiğini aktardı. Oylama yapıldıktan sonra ürünlerin Satışa hazır hale getirilerek ihracat sürecinin başladığını aktaran Öztürk, “30’un üzerinde ülkeye bunların içerisinde İngiltere, Fransa, Hindistan, Mısır, Suriye, Rusya bulunuyor. Özellikle Rusya’ya çok meyvemiz gidiyor. Deniz aşırı ülkelere gidiyor diyebilirim. Yeşilhisar'ın belli bir kısmında meyvecilik üretildiği için 100-110 bin ton arasında genel rekolte var. Bizim Kayadibi Mahallesi olarak 50 bin ton üzerinde rekolte bekleniyor. İlçemizde çeşitli olarak 7-8 çeşit bunların içerisinde scarlet, jeromine, starkrimson, klasik starkrimson, golden, reinders, delicious, Arap kızı bunların her çeşit meyvemiz bulunuyor." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN