Köse’den Menteşeoğlu’na tebrik

Köse’den Menteşeoğlu’na tebrik

Giresun Başkanı Fuat Köse, Kent Konseyi Başkanı İsmail Cem Feridunoğlu ile birlikte araştırmacı yazar Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’nun kendi çabalarıyla oluşturduğu ve 200 yıl önceye dayanan Giresun’u anlatan kişisel arşivini ziyaret etti.

Zeytinlik Semtinde oluşturulan arşivi hayranlıkla inceleyen Başkan Köse, büyük çabasından dolayı Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’na teşekkür ederek, bu çalışmanın Giresun için çok değerli olduğunu dile getirdi. Menteşeoğlu’nu tebrik eden Köse bu çalışmada kendisine her türlü desteği vereceklerini de bildirdi.

Ziyarette, Menteşeoğlu’na Belediye Başkanı Fuat Köse çiçek, Kent Konseyi Başkanı Feridunoğlu ise plaket takdim etti.

Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’nun tamamen kendi çabalarıyla oluşturduğu ve Giresun'un asırlar önceki halini ile dönemin yaşanan olayları günümüze taşıyan kişisel arşivinde; Cumhuriyete giden yolda Milli Mücadeleye katılan Giresun gönüllü alaylarının fotoğrafları, birçoğu renklendirilmiş 1930’lu-1940’lı yıllarda Giresun’da milli bayram kutlamaları, eski Giresun manzaraları, Giresun'un kumsalları, kayaların üzerindeki konakları ve evleri, Cumhuriyetin ilk yıllarında Giresun’a atama yapılmış Atatürk imzalı evraklar, İstiklal Madalyası, beratlar, Milli Mücadelede kullanılmış objeler yer alıyor.

Arşivde yine Atatürk'ün Giresun'a yaptığı ziyaret ve konuşmalarını içeren gazeteler, fındık ihracatıyla ilgili belgeler ile yolcu vapurlarının fotoğrafları da bulunuyor.

Babası Erden Menteşeoğlu'nun (merhum) çalışmalarına katkı vermek için 2001 yılında arşiv oluşturmaya başlayan Menteşeoğlu, bini aşkın eski Giresun fotoğrafı ile 500'ün üzerinde Osmanlı dönemine ait gazete ve yüzlerce belge topladı.

Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, Giresun'la ilgili Türkiye'nin farklı noktalarından ve yurt dışından gazete, fotoğraf, belgeleri toplamaya başladığını ve arşivinin 200 yılı aşkın bir süreyi içerdiğini anlatarak, yeni belge ve fotoğraflara ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Arşivin 200 yılı aşkın bir süreyi içerdiğini fotoğrafların ise 1880-1900'lü yıllara dayandığını açıklayan Menteşeoğlu, fotoğraflarda en çok Giresun'un mimari güzelliği ve evlerinin vatandaşların ilgisini çektiğini belirtti.

Menteşeoğlu, açtığı sergilerle de Giresun'un tarihinin vatandaşlarla buluşturulduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN