Kilis’te yok satıyor, 12 ay boyunca yapılıyor! Türkiye’nin dört bir yanından talep yağıyor

Kilis’te yok satıyor, 12 ay boyunca yapılıyor! Türkiye’nin dört bir yanından talep yağıyor

Kilis'e özgü lezzetlerin başında geliyor yılın 12 ayı bolca tüketiliyor. Geçmişten günümüze bayramların vazgeçilmez lezzeti gerebiç Türkiye'nin dört bir yanından talep alıyor. Hem kaliteli içeriği hem de lezzetiyle dilden dile dolaşıyor tadını bilmeyen çok şey kaybediyor.

Kilis mutfağının en özel tatlılarından biri olan gerebiç, yoğun ilgi nedeniyle artık yılın her döneminde üretiliyor. Geçmişte daha çok bayram sofralarında yer bulan bu geleneksel kurabiye, günümüzde sadece Kilis'te değil, Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından gelen gurmelerin de ilgisini çekiyor.

DOĞAL MALZEMELER LEZZETİNİ BELİRLİYOR

Gerebiçin yapımında kullanılan malzemelerin özenle seçildiğini belirten usta Mehmet Uğur Yeşilbahçeci, lezzetin püf noktasının doğal ve kaliteli içerikler olduğunu vurguluyor. Geleneksel tarifin temelinde irmik, un, zeytinyağı ve ılık su bulunuyor. Dileyenler sade yağ da ekleyebiliyor ancak asıl lezzeti veren ana malzeme zeytinyağı oluyor.

TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Kilis'te her sofrada kendine yer bulan gerebiç, hem yerel halkın hem de şehir dışından gelenlerin gözdesi haline geldi. Üretimin aralıksız devam ettiğini belirten Yeşilbahçeci, özellikle bayram dönemlerinde siparişlerin katlandığını söylüyor. Bununla birlikte, artık günlük tüketim için de sıkça tercih edildiğini ve birçok kişinin hediyelik olarak gerebiç aldığını dile getiriyor.

OSMANLI MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE UZANAN TARİHİ

Gerebiçin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Yeşilbahçeci, bu özel kurabiyenin 15. yüzyılda Muhammed Bin Mahmut Şirvani’nin yazdığı Osmanlı Mutfağı kitabında yer aldığını ifade ediyor. Asıl çıkış noktasının Ürdün olduğu bilinen gerebiç, zamanla Gaziantep, Hatay ve Kilis gibi bölgelere yayılmış. Günümüzde ise lezzetiyle sınırları aşan bir tatlı haline gelmiş durumda.

GEREBİÇ VE KEREBİÇ FARKI

Gerebiçin sıkça Mersin'in kerebiçiyle karıştırıldığını belirten Yeşilbahçeci, bu iki kurabiyenin tamamen farklı tatlar olduğunu söylüyor. Kerebiçte çöven otu köpüğünün kullanıldığını ancak gerebiçte şeker içerdiği için böyle bir malzemenin bulunmadığını vurguluyor. “İki kurabiye isim olarak benzer olsa da içerik ve yapım tekniği açısından tamamen farklıdır” diye ekliyor.

FISTIKLI GEREBİÇE YOĞUN TALEP

Geleneksel olarak cevizli yapılan gerebiçin, son 40 yıldır fıstıklı versiyonu da üretilmeye başladı. Özellikle fıstıklı gerebiçin çok daha fazla ilgi gördüğünü belirten Yeşilbahçeci, Türkiye’nin dört bir yanından ve hatta Almanya ile Amerika’dan bile bu lezzeti tatmak için gelenlerin olduğunu dile getiriyor. Gaziantep, İskenderun ve Mersin’den sıkça sipariş aldıklarını ifade eden Yeşilbahçeci, “Doktor değiliz ama hastamız çok” diyerek gerebiç müdavimlerinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Gerebiçin sadece Kilis'te değil, Türkiye'nin dört bir yanında büyük ilgi gördüğünü söyleyen Yeşilbahçeci, bu eşsiz lezzetin geleneksel tarifine sadık kalarak üretilmeye devam edeceğini söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN