El Nino belası yeşiliyle meşhur ilimizi bile kuruttu! 94 yıldır böylesi görülmedi: Her şeyi kaybedebiliriz

El Nino belası yeşiliyle meşhur ilimizi bile kuruttu! 94 yıldır böylesi görülmedi: Her şeyi kaybedebiliriz

Aşırı hava olaylarıyla dünyayı yakıp kavuran El Nino, bu yaz Türkiye'nin de başına bela oldu. Pek çok şehrimiz normalin dışında yağış ve sıcaklıkla karşı karşıya kaldı. El Nino yeşiliyle ünlü bir şehrimize de 94 yılın ardından felaketi yaşattı. Orman mühendisi Barış Bolat korku yaratan açıklamasında "Eylül ayında yaşamamız gerekenleri şimdi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Düzensiz aralıklarla dünyayı ziyarete gelen El Nino, bu gelişinde yağmur yağmayacak yerlerde sellere, soğukluğuyla bilinen yerlere kuraklığı getirdi. 2024'te şiddetini artıracağı düşünülen El Nino Türkiye'de de aşırı hava olaylarıyla paniğe sürükledi.

Kışın kuraklıkla mücadele eden yurt geneli, ilkbaharda sellerle mücadelesini sürdürdü. Yaz ise barajları otlaklara dönüştüren, rekor üstüne rekor kıran sıcaklarla geçiyor.

94 YILIN ARDINDAN İLK

Yeşiliyle, tabiat ve milli parklarıyla yurdun gözde yerlerinden olan Bolu da El Nino belasının pençesine düştü. Yüzde 65'i ormanlarla kaplı olan şehir rekor sıcaklarla yazı geçirmeye devam ediyor.

Bolu bu yaz 94 yılın ardından bir ilki yaşadı. Hava sıcaklığı onlarca yılın ardından ilk kez 40 dereceyi aştı. El Nino ile gelen bu rekor, kentte eylülde olması gerekeni ağustosa çekti.

7595941.jpg

Kentin önemli simgesi olan ormanlar yeşilini çok çabuk kaybetti. Sararan yapraklar ağaçlardan düştü, kentte sonbahar görüntüsü oluştu.

Yaşananları değerlendiren orman mühendisi Barış Bolat, korkutan uyarıları sıra sıra verdi. İklimler kaydı diyen Bolat, " Normal şartlarda eylül ayı itibarıyla yapraklar sararmaya ve dökülmeye başlar. Tabii bu sıcakların fazla olmasından kaynaklı, iklim de çok değişti. Bunun da etkisi var. Bu tarihlerde Bolu'da yaz yağmurları yağardı normal şartlarda.

GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE!

Bu da ağaçların besin almasını sağlıyor. Şimdi bu aşırı sıcaklardan dolayı toprak suya doyamadı. Toprakta artık neredeyse su kalmadı. Yeterli besine ulaşamadığı için yapraklar sararmaya başladı. Bu da doğal olarak iklimi öne almış oldu. Eylül ayında yaşamamız gereken şeyleri, daha önce yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Meyve ağaçlarında meyve yok' diyen Bolat böcek zararlarına da dikkati çekti. Bolat verimliliğe ilişkin açıklamasında ise şunları kaydetti:

7595936-001.jpg

Çoğu meyve ağaçlarında meyve de yok. Geçen sene çok verimli olan ağaçlar bu sene o kadar verimli değildir. Bunun da muhtemelen kaynağı aşırı sıcaklar. Ekstra benim gözlemlediğim, fidanlığımdan da kaynaklı olarak gözlemlediğim böcek zararları da çok fazla bu sene. Ekstra böcek zararları da yaprakların erken sararmasına yol açar. Bunu araştırmak gerekiyor. Tamamen suya bağlayamayız ya da böcek zararıdır da diyemeyiz. O yüzden bunun araştırılması gerekiyor. Ama güneşin, iklimin etkisi var mıdır, elbet var.

'BOLU SİMGESİNİ KAYBEDEBİLİR!'

İklim krizinin bir ayağı olan El Nino'nun bir yıl önceyle şimdi arasında bile bir fark yarattığını ifade eden uzman isim sıcakların devamı halinde ortaya çıkacak felaket senaryosunu şu sözlerle anlattı:

7595943.jpg

1 yıl öncesi ile şu an arasında bile çok fark varken, aynı düzende devam ettiğimizde iklim zaten değişiyor, iklim değiştikçe verim de düşecek. Ağaçlar artı kurumaya başlar. Ağaçlar yapraklarından başlar, kabuklarına doğru, köklerine doğru, gövdelerine doğru tamamen kurumaya başlar. Kurumaya başladıkça da Bolu'nun en güzel yönü olan yeşilliği kaybetme yoluna da gideriz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN