Geleneksel yöntemlerle üretimine devam etmeye çalışan küçük üreticiyi modern tarım makineleri ile destekleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ‘Ceviz Soyma Makinesi’ desteği ile de üreticinin uzun zamanını alan soyma işini kolaylaştırıyor.
Büyükşehir’in, Toroslar Yüksekoluk Köyü Sulama Kooperatifi’ne teslim ettiği makine sayesinde üreticiler, topladıkları cevizleri kolaylıkla soymaya başladı. Üretici, günlerini alan yaklaşık 1000 kilogram cevizi soyma işlemini, makine sayesinde birkaç saat içinde tamamlamanın keyfini yaşıyor.
Verdiği farklı desteklerle çiftçiye can suyu olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, üretim aşamalarını da kolaylaştırmak için elindeki tüm imkanları seferber ediyor. Geleneksel yöntemlerle üretimine devam etmeye çalışan küçük üreticiyi modern tarım makineleri ile destekleyen Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ‘Ceviz Soyma Makinesi’ desteği ile üreticinin uzun zamanını alan soyma işini kolaylaştırıyor.
Günler alan soyma işleminde hem zaman, hem de iş gücü açısından kayıp yaşayan üreticilerin, ellerinden çıkmayan ceviz lekeleri de sıkıntının bir başka boyutuydu. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, Toroslar Yüksekoluk Köyü Sulama Kooperatifi’ne teslim ettiği makine, toplanan cevizleri soymaya başladı. Üretici artık, günlerini alan yaklaşık 1000 kilogram cevizi soyma işlemini, makine sayesinde birkaç saat içinde tamamlamanın keyfini yaşıyor.
Topkara: “Makine, saatte yaklaşık 1000 kilogram cevizi soyabiliyor”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Hüseyin Topkara, küçük ve orta ölçekli üreticilere makine ve ekipman destekleri verdiklerini söyledi. Bu kapsamda Çamlıyayla, Gülnar, Mut, Silifke ve Toroslar’dan gelen talepler üzerine ceviz soyma makinesi desteği sağladıklarını kaydeden Topkara, “Cevizlerin toplanması ve bunların kabuklarının soyulması, oldukça zahmetli bir iş. Bu iş küçük ölçekli bahçelerde genellikle aile bireylerinin gücüyle yapılıyor, ama büyük ölçekli işletmelerde mekanizasyondan faydalanılıyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, küçük ölçekli aile işletmelerine de makine desteği sağlayalım ve onlar da makineyle işlerini daha kolay yapsınlar diye düşünüyoruz” dedi.
Topkara, makinenin teknik özelliklerini de paylaşarak, “Ceviz soyma zahmetli bir iş olduğu için, 8-10 kişinin bir günde yapacağı iş, makineyle 1 saatte yapılıyor. Bu da üreticilerimize zamandan ve iş gücünden kazanç sağlıyor. Makinemizin ürün haznesi yaklaşık 180 litre ve saatte 900-1000 kilogram arasında cevizi soyabiliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki süreçlerde de, küçük ve orta ölçekli çiftçilerimize tarımsal alandaki desteklerimiz devam edecek” diye konuştu.
Babalıklı: “Bu makine sayesinde yeni bir üretim alanı oluştu”
Büyükşehir’e müracaat ederek makine desteği aldıklarını belirten Yüksekoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Faruk Babalıklı, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, doğru projeler yapıldığı zaman tarıma büyük destek veriyor. Biz bu ceviz soyma makinesinin dışında, 2 bin 250 metre sulama borusu desteği de aldık. Son 50 yılın belki de en şiddetli kuraklığında döşenen bu borular sayesinde, insanlar bahçelerini suladı ve ekonomik anlamda çok büyük katkısı oldu” dedi.
Üreticiler için, Büyükşehir’den ceviz soyma makinesini de talep ettiklerini söyleyen Babalıklı, “Yapanların elleri kararıyordu, bizim için de pratik oldu. Burada ceviz alternatif yeni ürün olarak ekilmeye başlandı. İleride daha da fazla üretimimiz olacak ve bu makineye daha fazla ihtiyaç olacak. Onun için ortaklarımıza, üreticimize kolaylık oluyor. Bu makine sayesinde yeni bir üretim alanı oluştu” ifadelerine yer verdi.
Yüksek girdi maliyetlerinin yaşandığı günümüzde, Büyükşehir’in desteklerinin üreticiye can suyu olduğunu kaydeden Babalıklı, “Sulama borusu olsun, hayvancılık ve tarım olsun, her konuda destek veriyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Üretici Halim Topkara: “Büyükşehir’in destekleri, girdi maliyetlerimizi düşürüyor”
Yüksekoluk’ta çiftçilik yapan 26 yaşındaki Halim Topkara, liseden mezun olduktan sonra tarımla uğraşmaya başladığını söyleyerek, “Domates, şeftali, kiraz, ceviz yetiştiriyoruz” dedi. Birden fazla ürün üretmeye çalıştıkları için, girdi maliyetlerinin kendilerini çok etkilediğini söyleyen Topkara, “Büyükşehir’in ekipleri bizim bir dediğimizi iki etmediler. Yollarımızı, sokaklarımızı yaptılar. Ceviz soyma makinesi, hamur yoğurma makinesi verdiler. Çok güzel hizmetleri oldu. Tüm köy halkı kullanıyoruz” dedi. Çiftçiliği sevdiğini de ifade eden Topkara, “Ben yaptığım işi seviyorum, memnunum. Gözümüz bununla açıldı” diye konuştu.
Üretici Erol Akkaya: “Zaman kaybından ve işçilikten kurtulduk”
Ceviz soyma makinesinin kullanma yetkisini alan Yüksekoluk Mahallesi Muhtar Azası Erol Akkaya, “Makinemizi çalıştırdık ve çok da memnunuz. Üretici için bir kolaylık oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız da, hizmetlerini esirgemedi bizlerden. Makinemiz geldi, köyümüze büyük bir katkıda bulundu. Zaman kaybından, işçilikten kurtulduk. Artık çok rahat ve hızlı bir şekilde çıkarabiliyoruz cevizlerimizi” ifadelerini kullandı.
Üretici Ünzile Akkaya: “Büyükşehir’in tarıma verdiği destekleri çok beğeniyoruz”
Verilen makinenin kendileri için büyük bir rahatlık olduğunu belirten üreticilerden Ünzile Akkaya ise, “Daha önce zor oluyordu ve ellerimiz kararıyordu. Soyma işlemi saatler, hatta günler sürüyordu. Bu makineyle çok şey değişti. Cevizleri toplayıp getiriyoruz, makine yıkıyor ve temizliyor” dedi. Büyükşehir’in tarıma verdiği destekleri çok beğendiklerini sözlerine ekleyen Akkaya, “Bize bu imkanı sağladığı için, Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.