Başkan Ünlüce Strazburg’ta Türkiye’yi temsil etti

Başkan Ünlüce Strazburg’ta Türkiye’yi temsil etti

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi 47. Genel Kurulu’nda Türkiye'yi ulusal delegasyon başkanı olarak temsil etti.

Avrupa'da yerel ve bölgesel yönetimlerin seçilmiş temsilcilerinin, sorunlarını tartıştıkları, deneyimlerini paylaştıkları ve görüşlerini hükümetlere ifade edebildikleri Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 47. Genel Kurulu Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde ulusal delegasyon başkanı seçilen ve Türkiye’yi Fransa’da temsil eden Ayşe Ünlüce, 3 gün süren kongrede ilk olarak yeni üyeler için düzenlenen seminere katıldı. Ardından Türk heyeti istişare ve siyasi grup toplantıları yapıldı. Daha sonra Başkan Ünlüce ve delegasyon üyeleri Kongre Genel Sekreteri Mathieu Mori ile bir araya geldi.

Genel Kurulun son gününde söz alan Ünlüce, 46 ülkeden gelen temsilcilere “Siyaseti Gençleştirme Girişimi” konusundaki görüşlerini iletti. Başkan Ünlüce, “Burada gençlerle birlikte olmak çok güzel, enerji bulduk ve umut dolduk. Çünkü bizim kuşak ne yazık ki çok iyi bir sınav veremedi ve sizlere çok iyi bir gelecek bırakamıyoruz. Ama bilin ki Avrupa Konseyi’nin kuruluşu, Birleşmiş Milletlerin kuruluşu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Beyannameleri hep 2. Dünya Savaşı’nın acılarından doğdu ve bu acılardan sonra bizler, size güzel bir gelecek, barış dolu bir dünya bırakmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama yeter mi? Yetmez. Hepimiz siyasette gençlere daha çok olmalısınız diyoruz. Gelin gençlik meclislerimizde çalışın, gençlik kurullarında çalışın… Avrupa Konseyi’ne bağlı belediyelerin pek çoğu, gençlikle ilgili pek çok platformlar kurdu. Gelin orada bizden bütçe çalışmalarına katılmayı talep edin, stratejik planlarımıza katılmayı talep edin. Yıllık yatırım programlarımızı yaparken gelin, katılın ve hakkınızı bizden söke söke alın. Çünkü bu dünya ve gelecek sizin hakkınız.” diye konuştu.

“Yaşlanan Toplumlar - Yaşlı Bireyler İçin Kaliteli Sosyal Bakıma Erişimin Sağlanması” başlığı altında yapılan toplantıda konuşan Başkan Ünlüce, “Türkiye’de geleneksel roller çok hakim ve bu geleneksel roller nedeniyle metropoller dışında ailelerin ebeveynlerini bakım yurtlarına bırakmaları pek hoş karşılanmıyor. Çocuklarında çok tercih ettiği bir konu değil. Biz bu nedenle aktif yaşlanma, sosyal yaşlanma için yaşlı dostu bir şehir olarak özellikle gündüz bakım evleri ve bunun yanı sıra yine gündüz atölyeler, gündüz eğitim merkezleri ve parklarda kuşaklar arası iletişimin yoğun şekilde sağlanabileceği şekilde düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Yine yaptığımız en önemli hizmetlerden bir tanesi de evde bakım hizmetleri. Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından baktığımızda bakım yükümlülüğü en çok kadınların üzerinde. Bu nedenle bu yapılan çalışmalar sadece yaşlı bakımını, yaşlı refahını sağlamıyor aynı zamanda kadınları özgürleştirmek anlamında da çok büyük önem içeriyor. Bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum; dünyayı çok yakında iç savaşlar, ülkeler arası savaşlar, ekonomik krizler, iklim krizi ve çok yoğun şekilde yaşanan doğal afetler nedeniyle ciddi bir göçler bekliyor. Belki göçler ilk aşamada nüfusu gençleştiriyor gibi görünse de uzun vadede ne yazık ki yönetemediğimiz bir takım sorunlara yol açacak, mali krizlere yol açacak. Çünkü belediyelerin stratejik planlarını çok olumsuz etkiliyor ve yaşlı bakımlarına ayırdığımız hizmetleri de olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum.” dedi.

31 Mart 2024 yerel seçimlerini değerlendiren Başkan Ünlüce, “Türkiye’de yerel seçimlerin büyük zorlukları var. Çünkü seçimler biraz karmaşık. Biz yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanımızı, ilçe belediye başkanımızı, meclis üyelerini, muhtarları seçiyoruz. Özellikle muhtarlık son yıllarda çok gözde bir seçim alanına dönüştü ve neredeyse mahallelerde 20’den fazla muhtar adayları çıkmaya başladı. Son yerel seçimler gerçekten sakin geçti. Daha önceki seçimlere göre çok fazla şaibe yaşanmadı. Seçim güvenliği açısından çok fazla sıkıntı yaşamadık. Hatta seçim gecesi kazandığımızı öğrendikten sonra kazanan belediye başkanlarımızla beraber teşekkür konuşması yapma alanına giderken sokakta müthiş bir coşku vardı. Eskişehir karnaval yeri gibiydi. Herkes sokaklarda dans ediyordu, müzikler dinliyordu. Gerçekten müthiş bir hava vardı ve o güzel hava, o güzel coşku hiç bir olay yaşanmadan, gece belli bir saatte herkesin evlerine çekilmesiyle güvenli bir şekilde sonuçlandı.” dedi.

Başkan Ünlüce son olarak Türkiye’de kadın belediye başkanları sayısının arttığını ifade ederek, “Birde kadınlar açısından bahsetmek istiyorum. 2019 seçimlerinde kadın belediye başkanımız 40’lı sayılardayken bu seçimlerde 75’e yükseldi. Özellikle 30 büyükşehir içinde 5 büyükşehiri şuanda kadınlar yönetiyor. Tabii ki çok az bu sayı, bunun yükseltilmesi için Avrupa Konseyi’nin önerilerine ve diyaloglara açık bir şekilde yolumuza devam etmemiz gerekir. Bu diyalog bizim için çok kıymetli bunu hep beraber sürdürmemiz gerek.” dedi.

Konuşmaların ardından genel kurulun son gününde Türkiye Yerel Seçimleri ele alındı. Ayrıca raportörlerin seçimlere yönelik hazırladıkları raporlar görüşülerek tartışıldı. Diğer yandan genel kurulun gündeminde, dünya çapında yerel ve bölgesel demokrasi, dijitalleşme, yapay zeka ve bölgesel yönetişim, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın uygulamalarına yönelik incelemeler, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş gibi konular görüşüldü.

Genel kurulda son derece önemli konuların değerlendirildiğini ifade eden Ünlüce, 3 günlük süreçte tüm delegasyonu en iyi şekilde ağırlayan Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder’e teşekkür etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN