90 köyde üretiliyor, herkes o ilçeden çıkanı arıyor! Adıyla nam salmış üründe hasat vakti! Kışın tüketen hasta olmuyor

90 köyde üretiliyor, herkes o ilçeden çıkanı arıyor! Adıyla nam salmış üründe hasat vakti! Kışın tüketen hasta olmuyor

Türkiye'de adıyla nam salmış üründe hasat vakti geldi çattı. 90 köyde üretiliyor coğrafi işaret tescili bulunuyor. Kış aylarında bolca tüketen hastalık yüzü görmüyor. Yeryüzünün en güçlü antioksidanları arasında yer alıyor herkes çarşıda pazarda bu lezzeti arıyor.

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili bulunan ve Türkiye'de adıyla bilinen Taşköprü sarımsağın da hasat süreci hızla devam ediyor. İlçede 90 köyde yapılan üretim ile birlikte bu yılki rekolte 25.000 ton civarında gerçekleşti. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, tadı ve aroması ile bilinen Taşköprü sarımsağının diğer sarımsaklardan ayrıldığını vurguladı.

HAZİRANDA BAŞLAYIP AĞUSTOS'TA SONLANIYOR

Haziran ayı ile birlikte başlayan sarımsak hasadının Ağustos ortalarında tamamlandığını belirten Eligüzeloğlu, "Eğer 90 köyümüzün hasat zamanı aynı anda olsaydı zaten sıkıntı çektiğimiz işçi problemini daha çok hissederdik ama peyderpey çıktığı için biraz daha rahat oluyor. Bir de şöyle bir gerçek var, sarımsağın ilk önce en zayıf olanı hasat olgunluğuna erişiyor. En iyi sarımsak, olgunluğa geç ulaşıyor." dedi.

AB tescilli Taşköprü sarımsağında hasat süreci tamamlandı

Rekolteden oldukça memnun olduğunu ifade eden Eligüzeloğlu, çok önemli bir problem olmadığının altını çizerek bir iki köyde dolu hasarı yaşandığını vurguladı. Bu durumun dekolteyi etkilemediğini aktaran Eligüzeloğlu, yıllara göre farklılık görülse de 25.000 ton sarımsak üretimi olduğunu aktardı.

10 AY BOYUNCA BOZULMUYOR

Hem üreticilere hem de tüketicilere önemli tavsiyelerde bulunan Eligüzeloğlu, "Birincisi, üreticilerimizin olmazsa olmazı, orijinal Taşköprü sarımsağı tohumu. İkincisi, mutlaka ve mutlaka toprak tahlili yapılması, sonucuna göre de gübreleme gerekiyor. Üçüncüsü ise iklim şartlarına göre çapalama ve sulama. Tüketicilerimize de bir duyuruda bulunmak istiyorum.” dedi.

Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton – Kastamonu Gazetesi – Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Taşköprü sarımsağının doğal koşullarda saklanması durumunda 10 ay boyunca kendini muhafaza ettiğini belirten Eligüzeloğlu, nisan ayı sonuna kadar bozulmadan durduğunu Mayıs ve Haziran aylarında 2 ay piyasada Taşköprü sarımsağı olmadığını aktardı. Eligüzeloğlu, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında pazarlarda satılan Taşköprü sarımsaklarının gerçek ürünler olmadığını vurguladı.

12 GÜN KURUTULUYOR

Sarımsak üreticisi Sezai Kurt, 40 yıldır tarım yaptığını belirterek ağustos ayının 10'unda çıkardığı sarımsakları tarlada kurumaya bıraktığını dile getirdi. Normal şartlarda Temmuz ayında çıkarttığı ürünlerin bu yıl süresinin uzadığını aktaran Kurt, “Verimi iyi. Geçen yıl dönümden 1,5 ton aldım. Bu yıl da aynı verimi alırım. Hasat yaptıktan sonra tarlada 10-12 gün kurumaya bırakıyoruz. Sonra boylarına göre ayrılıp pazara gidiyor." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN