1 dönüme 200 KG ekiyor, 800 Bin TL kazanıyor! Üniversite mezunu çiftçi paraya para demiyor, herkes onu konuşuyor

1 dönüme 200 KG ekiyor, 800 Bin TL kazanıyor! Üniversite mezunu çiftçi paraya para demiyor, herkes onu konuşuyor

Kastamonu’da tarımla uğraşan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, son zamanlarda dikkat çeken bu ürünü 1 dönüme 200 KG ekiyor, 800 Bin TL kazanıyor. Yüksek gelir sağlayan üründen aldığı verimle de mutlu olan Doğru’nun üretimini herkes konuşuyor…

Kastamonu’da, salep yetiştiriciliği hızla artıyor. Endemik bir tür olarak doğadan toplanması yasak olan salep, son yıllarda özellikle ilaç sanayisinde, yapıştırıcı ve dondurma üretiminde kullanılmasının yanı sıra, tıbbi ve aromatik bitkiler kategorisinde büyük ilgi görüyor. Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, Kastamonu’nun Kayı köyünde salep yetiştiriciliği yapan ve bu işin hem kültürel hem de ticari yönlerinden fayda sağlamak isteyen bir girişimci olarak dikkat çekiyor.

Kastamonu’nun Kayı köyünde salep yetiştiriciliği yapan Ziraat Mühendisi Ferdi Doğru, şehir hayatından köy yaşamına geçişin kendisi için doğal bir süreç olduğunu belirtiyor. “Her zaman köyde yaşamak istemiştim. Ziraat Mühendisliği okumamdaki amaç da köyde yapacaklarımı düzgün ve verimli bir şekilde gerçekleştirmekti,” diyen Doğru, özellikle salep gibi doğal ve kıymetli bir ürünle ilgilenmeye başladığını vurguluyor.

Ferdi Doğru, salep yetiştiriciliğine olan ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını ifade ediyor. “Annem orman köylüsüdür. Yaylalarda büyüdüm ve her yıl salebi görürdüm. O zamanlar annem, ‘Bu salep’ derdi ve ben de büyüdükçe bu bitkiye olan merakım arttı. Ziraat Mühendisliğini tercih etmemin sebeplerinden biri de bu,” diyor. Bu tutku, Doğru’yu Kastamonu'ya geri dönmeye ve salep üretmeye yönlendirmiş.

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-1.jpg

DOĞRU YETİŞTİRİLDİĞİNDE YÜKSEK GELİR SAĞLIYOR

Kastamonu’da salep yetiştiriciliği son yıllarda önemli bir artış gösterdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Doğan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi, Kastamonu'daki salep üretiminin artırılması adına büyük bir adım oldu. 2023 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından salep sahaları kurulmaya başlandı ve bu sahalarda dikim çalışmalarına hız verildi. Şu an il genelinde 12 dekar alanda salep ekimi yapılırken, 2024'te bu alanın 30 dekara çıkarılması hedefleniyor.

Ferdi Doğru, başlangıçta 1 dönüm alanda başladığı salep yetiştiriciliğini şu an 500 metrekarenin üzerinde yapıyor. “Salep, doğru yetiştirildiğinde yüksek gelir sağlayan bir ürün. Bu yüzden bu alandaki ekim alanımı her geçen gün artırıyorum. Önümüzdeki yıl, daha fazla ürün almayı hedefliyoruz,” diyen Doğru, salep yetiştiriciliğinin ekonomik getirisinden oldukça umutlu.

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-2.jpg

ZORLU OLSA DA KAR MARJI YÜKSEK

Salep yetiştiriciliği, doğal ortamda yetiştirilmesi yasak olduğu için tarım alanlarında yapılması gereken bir iş. Doğru, salep üretiminin işçilik açısından zorlayıcı olabileceğini ancak kar marjının çok yüksek olduğunu belirtiyor. “Bir dönüm alana 200 kilogram salep ekildiğinde, hasattan sonra elde edilen gelir oldukça yüksek. 200 kilogram salep, 2 bin lira fiyatla satıldığında 800 bin lira gibi bir gelir sağlıyor. Bu rakamlar sürdürülebilirlik açısından dikkat çekici. Ancak bunun yanında işçilik ve bakım da önemli,” diye açıklıyor.

Ferdi Doğru, salep üretiminin sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel bir değer taşıdığını vurguluyor. “Salep, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir gelenektir. Tarihte, padişah içeceği olarak tüketilirdi. Salep üretiminin artması, hem doğayı korumak hem de bu geleneksel bitkiyi modern tarıma kazandırmak açısından büyük bir önem taşıyor.”

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-3.jpg

KASTAMONU SALEP ÜRETİMİ İÇİN ELVERİŞLİ

Ferdi Doğru, Kastamonu’nun salep yetiştiriciliği için son derece elverişli bir bölge olduğunu ifade ediyor. "Kastamonu'da 25-30 çeşit doğal salep orkidesi var. Yani bu bölge, salep üretimi için potansiyel barındırıyor. Ancak maalesef salep üretimi ve duyurulabilirliği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Kastamonu, bu konuda oldukça zengin bir memleket ve bu potansiyeli değerlendirmek, Türkiye’nin salep ihtiyacını karşılamak açısından büyük bir fırsat," diyor.

kastamonuda-salep-yetistiren-ferdi-dogru-4.jpg

“KÜLTÜREL BİR MİRASI YAŞATIYORUM”

Ferdi Doğru için salep yetiştiriciliği, sadece bir iş değil, aynı zamanda kültürel bir mirası yaşatmak. "Salep, geçmişte annemle birlikte yaylalarda gördüğüm, her yıl karşılaştığım bir bitkidir. Şimdi bu bitkiyi kendi bahçemde yetiştirerek geçmişimi yaşatmak, bu mirası korumak benim için büyük bir anlam taşıyor. Her yıl büyüyen bu bitkiler, eski hatıralarımı canlandırıyor ve bu bana mutluluk veriyor," diye anlatıyor.

Ferdi Doğru’nun salep üreticiliği, hem ekonomik anlamda kazanç sağlarken, hem de doğanın korunmasına katkı sağlıyor. Kastamonu gibi salep yetiştirmeye uygun bir bölgede, bu bitkinin gelecekte daha da yaygınlaşması ve daha fazla üreticiye ulaşması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN