Seçim güvenliğini Karar.com'a değerlendiren AK Parti hukuk kurmaylarından Şeref Malkoç, “İddia ediyorum ki dünyanın hiçbir yerindeki seçimlerde Türkiye’deki kadar denetime açık bir yapı yok" dedi.
AK Parti hukuk kurmaylarından Şeref Malkoç, seçim güvenliği konusunda akla takılan detayları Karar.com’a değerlendirdi.
“Dünyanın hiçbir yerindeki seçimlerde Türkiye’deki kadar denetime açık bir yapı yoktur. Sistemimiz ileri derecede güvenilir ve sağlıklıdır” diyen Malkoç, şunları aktardı:
Türkiye’deki seçim sistemi ve kontrolleri, uzun tecrübelerden sonra hem yasal hem de gelenek olarak oturmuş bir sistemdir. Eğer siyasi partiler tembellik yapmaz, sandığa üye verip müşahit koyabilirlerse herhangi bir sorun çıkmaz.
İlk defa olarak sonuç tutanak çeteleleri de partilere verilecek
Seçimlerin temelini sandık seçmen listeleri oluşturur. Sandık seçmen listelerini YSK bir seçim döneminde tam dört defa partilere gönderiyor. Ayrıca YSK seçime 3 ay kala, ölüler ve askerler düşüldükten sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığı sandık seçmen listelerini kontrol için tekrar partilere veriyor. Bu da yetmiyor, YSK her mahallede sandık bazında seçmen listelerini askıya çıkarıyor. Partilerin itiraz hakları da var hoşuna gitmeyen herhangi bir durumda.
Bunlar dünyada birçok yerde olmayan önlemler. Türkiye’de 175 bin sandık var. Şimdi YSK hilelerin, yanlışlıkların ve aksaklıkların önlenmesi için bu seçimde çok güzel bir metot geliştirdi. 175 bin sandığın sonuç tutanağını, yani sandık başkanının, başkan yardımcısının ve beş siyasi partinin temsilcisinin imzasının bulunduğu tutanağı, partilere veriyor. İlk defa olarak da sandık sonuç tutanağının esasını teşkil eden çeteleleri de bu seçimde verecek. İlçe seçim merkezine gelen sandık sonuç tutanaklarının birleştirme tutanakları da partilere verilecek. İlçelerden gönderilen il birleştirme tutanakları da... İddia ediyorum ki, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar denetime açık ve titiz yapılan bir seçim yoktur.
Adım adım sandık güvenliği
- Seçimlerin yönetimi yargıçların başkanlığında, siyasi parti temsilcileri tarafından yürütülür.
- 175 bin sandığın her birinde sandık kurulu üyesi olarak partilerden birer üye bulunur.
- Yapılan her işlem bütün üyelerin imza attığı tutanakla kayıt altına alınır.
- Sandıklarda bağımsızlar dahil her partinin birer gözlemcisi bulunur.
- İlçe Seçim Kurullarında bir hakim başkanlığında çoğunluğu hukukçu olan partili üyeler bulunur.
- İl Seçim Kurullarında her partinin birer gözlemcisi yer alır.
- YSK’da da her partinin gözlemcisi bulunur.
- Kullanılan her oy, onlarca kişinin huzurunda zarftan çıkarılarak kayda geçirilir. Kullanılmayan oy pusulaları ve bunlara ait zarflar sayılarak kayıt altına alınır.