Şeker (diyabet) hastalarına 'akıllı insülin' müjdesi! İnsülin enjeksiyonu haftada bire düşebilir

Şeker (diyabet) hastalarına 'akıllı insülin' müjdesi! İnsülin enjeksiyonu haftada bire düşebilir

Bilim insanları, tip -1 diyabet hastalarının günlük hayatını kolaylaştıracak çözümler bulunmaya çalışıyor. İnsülin alınımını haftada bir kereye kadar indirecek 'akıllı insülin' tedavisi için araştırmalar sürüyor. İşte detaylar...

Dünya çapında milyonlarca tip-1 diyabet hastasına yönelik yeni bir tedavi için önemli mesafe katedildi. ABD, Avustralya ve Çin'deki 3 üniversitenin ortak çalışması sonucu, tip-1 diyabet hastalarının artık haftada 1 kez insülin iğne enjekte etmeleri yeterli olabilir. Glikoza duyarlı yeni insülin (GRI) tedavisi, halihazırda günde 10 defaya kadar tedavi uygulamak zorunda kalan tip-1 hastaları için adeta 'devrim' niteliğinde olabilir.

DİYABET HASTALARINA 'AKILLI İNSÜLİN' TEDAVİSİ

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, söz konusu tedavi çalışmaları, ABD'deki Stanford Üniversitesi, Avustralya'daki Monash Üniversitesi ve Çin'deki Zhejiang Üniversitesi'ndeki ekiplerce yürütülüyor. Çalışmada ayrıca, glikoza duyarlı yeni insülin daha hızlı etki eden versiyonları için de eşzamanlı çalışma yapılıyor.

Çalışma hakkında açıklama yapan Dr. Tim Heise, "Bu yenilik, her gün kan değerlerini kontrol etmek zorunda olan hastalara, hipoglisemiden kaçınarak glisemik kontrollerini dengelemeleri konusunda büyük ölçüde yardımcı olacak" dedi.

TİP-1 DİYABET NEDİR?

Otoimmün hastalık kategorisine giren tip-1 diyabete pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırması sonucu insülinin hiç ya da yetersiz üretilmesi neden olduğu hastalıktır. Ömür boyu enjeksiyon yapmak durumunda olan tip-1 hastaları, diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

TİP-1 DİYABET BELİRTİLERİ NELER?

Hastalığın en yaygın görülen belirtileri kilo kaybı, çok fazla su içme, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açlık hissi olsa da görme bulanıklığı ve nefes alma zorluğu gibi pek çok semptomu da tetikleyebilir. 2021'deki bulgulara göre, dünya üzerinde 8 milyondan fazla tip-1 diyabetli hasta bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN