Romatizma rahatsızlığı günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biri. Romatizma ağrılarını hafifletmek ve hareket sistemini olumlu yönde etkilemek için doğal besinler tüketmek ve egzersiz yapmak gerekiyor. Peki, romatizmaya karşı ne yemeli? Romatizma belirtileri neler? Romatizmanın düşmanı nedir? İşte, romatizmayı önleyen besinler ve yapılması gerekenler...
Romatizma, kas, iskelet ve bağların hareket sisteminde sağlığı olumsuz etkileyen sıvının birikmesiyle başlıyor. Romatizma problemi nedeniyle pek çok kişi çeşitli hareket kısıtlanmaları, ağrılar ve tutulmalar yaşayabiliyor. Kronik bir rahatsızlık olan romatizma, vücutta şişlik, kızarıklık ve problemli bölgenin sıcak artışıyla daha belirgin bir hale dönüşüyor.
ROMATİZMA OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?
Romatizmanın en yaygın belirtileri; kaslarda oluşan ağrı, güç kaybı, kızarıklık veya şişlik. Bu kronik rahatsızlığa sebep olan etken ise değişkenlik gösterebilir. Kişiler çevresel veya genetik faktörler nedeniyle bu rahatsızlığı taşıyabilir. Hareket sistemini oluşturan kaslardaki dokular hasar aldığında romatizma hastalığına yakalanma riski artabilir. Aynı zamanda bazı romatizma hastalıkları yalnızca hareket sistemini kısıtlamakla kalmıyor, bağışıklık sistemi ve organları da etkiliyor.
Romatizma hastalığında ilaç tedavisi gören kişiler doğal takviyeler alarak romatizmal ağrıların önüne geçebilir.
Romatizma etkilerini hafifletmek için sağlığı olumlu yönde etkileyecek besin takviyeleri, çeşitli aktiviteler uygulanması, ağrıların önüne geçmede etkili bir rol oynar.
ROMATİZMAYA NE İYİ GELİR?
Balık yağı ve omega-3 takviyesi eklemleri iltihaplardan koruyarak romatizma ağrılarını hafifletir. Özellikle somon, sardalya, hamsi gibi yağlı balıklar romatizma hastalığı için oldukça faydalı. Yumurta, kemik sağlığı için gerekli sülfür seviyesini karşılayabilecek niteliği taşıyor.
B vitamini açısından oldukça zengin olan yumurta eklem ve kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinlerden. Düzenli tüketim sağlandığında ağrıları hafifleterek kas sağlığını korunmasını sağlar.
Nar, hücrede bulunan hasarlı noktalarla savaşarak iltihaplanmayı önler. Romatizmanın doğal getirisi olan ödem vb. şişkinlikleri önlemeye yardımcı olarak olası iltihaplanma sorunlarına karşı önlem almanızı sağlar.
ROMATİZMAYA KARŞI NE YAPILMALI?
Egzersiz yapmak, bu tür kas rahatsızlıklarında rutininiz haline gelmesi gereken aktivitelerden biri. Romatizma rahatsızlığı nedeniyle kısıtlı hareket sergileyebilen bireylerin az da olsa egzersiz yapmaya özen göstermesi gerekir. Eklem çevresindeki kasların hareket etmesi, ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
Limon otu yağının bitkisel içerikleri sayesinde ağrıları hafiflettiği belirtiliyor. İçerisindeki ürünlerin anti-inflamatuar etkisi sayesinde romatizma sorunları iyileştirmede tercih edilebilir.
Romatizma rahatsızlığında kullanılan ilaç tedavisinin dışında hayatınıza katabileceğiniz doğal yöntemler, ağrıları hafifletmede etkili bir rol oynayabilir. Romatizmal problemleri hafifletebilmek için bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız da gerekiyor.
Kızartılmış yiyecekler, işlenmiş şarküteri ürünleri, mısır şurubu içeren yiyecekler, beyaz ekmek, şeker ve margarin gibi yiyecekler tüketildiğinde romatizmal sorunları tetikleyebilir. Bunun yerine rutininize dengeli beslenmeyi, meditasyonu ve vitamin takviyelerini dahil ederek hayat kalitenizi daha dengeli hale getirebilirsiniz.