Afrika'da ortaya çıkan Kiwira virüsü, bilim insanlarını endişendirdi. 2020 yılında dünyaya yayılan koronavirüs gibi yarasadan ortaya çıkan Kiwira virüsünün böbrek yetmezliğine neden olduğu ve bulaştığı her 3 insandan 1'ini öldürebileceği belirtildi.
Bilim insanları, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan bir yarasa türünde Kiwira virüsünün bulunduğunu duyurdu.
Bu virüsün hantavirüsü ailesinden olduğunu açıklayan bilim insanları bu virüs türünün ölümcül olabileceğini açıkladı.
Hantavirüsü ailesinden olan Sin Nombre virüsünün insanlara bulaşması durumunda her 3 kişiden 1'ini öldürebildiğini belirten bilim insanları uyarılarda bulundu.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR
İngiliz Daily Mail gazetesi gelişmeyi, "Bilim insanları yarasalarda ölümcül yeni bir virüs keşfetti: Benzer patojenler her 3 insandan 1'ini öldürüyor" başlığıyla duyurdu.
Kiwira virüsünün henüz insanları nasıl etkilediğine dair araştırmaların sürdüğü belirtilirken yeni çalışmaların da yapılacağı aktarıldı.
Genelde kemirgenlerde bulunan hantavirüsü, enfekte olmuş hayvanlardan insanlara temas ile geçebiliyor.
Bu virüs bulaştığı zaman üçte bir oranında ölümcüllüğe sahip. Bu virüsün bulaştığı kişilerde grip benzer belirtilerin yanı sıra kanama ve böbrek yetmezliği yaşayabiliyor.
YÜKSEK ORANDA ÖLDÜRÜCÜ
Virüsü keşfeden Uluslararası Sağlık Koruma Merkezi'nin üst düzey ismi Dr. Sabrina Weiss konuyla ilgili Viruses dergisine bir bilimsel makale gönderdi.
Makalede, "Bu yarasa türü insanların yaşadığı bölgelerin yakınında yaygın. Dolayısıyla Kiwira virüsünün insanlara bulaşmasını önlemek gerek" ifadelerini kullandı.
Aynı virüs türünde bulunan Sin Nombre virüsü, ABD'de bir fare türünden bulaşıyor ve yüksek oranda öldürücülüğü var.
Öte yandan yine aynı virüs ailesinden gelen Puumala virüsünün ölüm oranı ise 200'de 1 olarak kayıtlara geçti.
Makalede, "Virüs genelde hasta hayvanın idrar, dışkı ve salyasıyla temastan bulaşabilir. Nadiren de olsa insandan insana bulaşabilir" denildi.
KORONAVİRÜS ÇİN'DE YENİDEN HORTLADI
Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılında ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı kasıp kavurdu. Pekin yönetimi sıfır vaka politikası uygulasa da ülkede vakalar yeniden 30 bini aştı. Pandeminin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Rakamlar, Çin'in 1,4 milyarlık geniş nüfusu ve Batı ülkelerinde görülen vaka sayılarıyla karşılaştırıldığında nispeten küçük. Fakat Pekin'in katı sıfır vaka politikası uyarınca, küçük salgınlar bile tüm şehirleri kapatabilir ve enfekte hastaların temaslarını katı karantinaya alabilir.
Ulusal Sağlık Bürosu, 16 Kasım 2022 Çarşamba günü, ülkenin 31 bin 454 yerel vaka kaydettiğini söyledi. Acımasız sıfır koronavirüs baskısı, salgının üçüncü yıldönümü yaklaşırken nüfusun büyük bir bölümünde yorgunluğa ve kızgınlığa neden oldu.