Tüketimin yavaşlaması, jeopolitik riskler ve doların küresel değer kazancı ekonomik tahminleri aşağı çekti. Dünya Bankası, Türkiye’nin büyümesini yüzde 3,5’ten yüzde 3,1’e revize etti. Banka, Rusya ile iyileşen net ihracatın büyümeye katkısının 2017 yılına yansıyacağı öngörüsünde bulundu.
Küresel piyasalarda doların güçlü değer kazancı, jeopolitik riskler ve tüketimin yavaşlaması uluslararası kuruluşların büyüme raporlarına yansıdı. Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıl için büyümesini yüzde 3,5’den yüzde 3,1’e çekerken, küresel finans sisteminin etkin kuruluşu olarak gösterilen ABD’li yatırım bankası JP Morgan, tahminlerini bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3,1’den yüzde 2.8’e revize etti. Rusya ile iyileşen net ihracatın büyümeye gelecek yıl yansıması öngörüsünde bulunan Dünya Bankası, reformların orta vadede yatırımların iyileşmesine yardımcı olacağını, özel tüketimin de son çeyrekte artacağı tahmininde bulundu.
REFORMLAR İYİLEŞTİRİR
Banka, “Türkiye Düzenli Ekonomik Notu”nu yayımladı. Buna göre, Dünya Bankası, gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 3,5’te sabit tutarken, 2018 için yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e revize etti. Banka, notunda, “Darbe girişimi sonrasında, özel yatırımlar ve tüketimde yaşanan yavaşlama sebebiyle, 2016 yılına ilişkin büyüme tahminimizi aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,5’ten yüzde 3,1’e düşürüyoruz” denildi. Rusya yaptırımlarının kalkması ile iyileşen net ihracat sayesinde gelecek yıl GSYH artışının tekrar yüzde 3,5’e çıkacağının tahmin edildiği notta, “Destekleyici makro ekonomik politikalar ve darbe girişiminin tüketici talebi üzerindeki olumsuz etkisinin kaybolması sayesinde özel tüketimdeki toparlanmanın dördüncü çeyrekte başlamasını bekliyoruz. İş dünyasında güvenin yeniden tesis edilmesine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal reformlar kademeli olarak orta vadede özel yatırımların iyileşmesine yardımcı olacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.
ENERJİ AÇIĞI 2017’DE ARTAR
Bankanın notunda, başarısız darbe girişimi ve son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmelerin yurt içindeki belirsizlikleri artırdığı ve özel sektörün güvenini zayıflattığı savunuldu. Cari açık konusunda azalan turizm gelirleri ve küresel petrol fiyatlarındaki artışı gösteren Dünya Bankası raporunda, “Küresel petrol fiyatları, birinci çeyreğin başlarından bu yana tekrar yükselişe geçti. Bu durum bir süre sonra enerji açığını olumsuz etkileyerek, 2017’de enerji açığını artırması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.
‘KUR’LA YÜKSEK ENFLASYON RİSKİ
Gıda fiyatlarının manşet enflasyonunda dalgalanmaya sebep olduğuna yer verilen Dünya Bankası notunda, “Oynak gıda fiyatları ile Türk Lirası’nda son zamanlarda yaşanan değer kaybı dalgası, eğer kalıcı hale gelirse, enflasyon görünümündeki başlıca yukarı yönlü riskleri oluşturuyor” değerlendirmesinde bulunuldu. Banka, 2016 yılı enflasyon tahminini aşağı yönlü revize ederek, yüzde 8,5’ten yüzde 8’e düşürürken, 2017 ve 2018 için sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7,5’te sabit tuttu.
TURİZM GELİRLERİ AZALDI
Küresel finansal sistemin en etkin kuruluşu olarak gösterilen uluslararası yatırım bankası JP Morgan’da, Türkiye’de hisse senedi ve TL için tavsiyesini “Ağırlık azalt”a indirdikten sonra, ekonomik tahminlerini de değiştirdi. Kuruluş, 2017 ve 2018 için büyüme tahmini yüzde 3.1’den yüzde 2.8’e düşürdü. ABD’li yatırım bankası, “Gelişmekte Olan Piyasalar 2017” raporunda, Türkiye için büyümenin 2018’de yüzde 3.2’ye çıkmasını öngördü. JP Morgan, Türk Lirası’nın dolar karşısında 2016 yıl sonunda 3,50, 2017 yılı sonunda 3.65 seviyesinde olmasını tahmin etti. Bu yıl için cari açığın GSYH’ye oranı yüzde 4.9 olarak öngörüldü. Banka, bu yılki gerilemede Türkiye’nin turizm gelirlerindeki düşüşün başlıca etken olduğunu belirtti. Hükümetin makro ihtiyati sınırlamaları kaldırmasının ve banka kredilerindeki iyileşmenin büyümeye gelecek yıl destek sağlayacağı öngörüsünde bulundu.
PETROLDE DOLAR BASKISI
Dolar, Avrupa Parlamentosu’nun (AP)çağrısı ve ABD seçimleri sonrasında küresel arenada güçlenmesini dün de sürdürdü. Kur, dün 3,4760’yi görerek yeni bir rekora daha imza atarken, euro 3,6664 seviyesine ulaştı. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki değerini ortaya koyan dolar endeksi ise küresel piyasalarda artan dolar talebi ile 2003’ten bu yana ilk kez 102’nin üzerini test ettikten sonra dün 101,4 seviyelerine gevşedi. Böylelikle, Türk Lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kaybetti. Doların global güçlenmesi petrol fiyatlarını da baskıladı. Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda dolara olan talebin artmasının etkisi ile düşüşünü sürdürerek 48,17 dolara geriledi. Öte yandan, dün güne yükselişle başlayan dolar, kapanış saatinde 3,45 liradan işlem gördü. Altının ons fiyatı 1,171 dolar seviyesine geriledi.
CHARTER DESTEĞİNE DEVAM
Turizme yakıt desteğine de devam kararı verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 2016’da sunulan charter uçak yakıt desteğinin 2017 yılında da devam edeceği müjdesini verdi. Bakan Avcı, “Charter uçuşlarına verdiğimiz yakıt desteğini 2017’de de sürdüreceğiz. Bunun içinde pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda, sayın başbakanımızla buraya gelmeden önce yaptığımız istişarenin sonucunu sizlere paylaşıyorum. Pazartesi günü de inşallah Bakanlar Kurulu kararı çıkmış olacak” dedi.