Rusya, "Uçağı Türkiye düşürdü" diyemedi

Rusya, "Uçağı Türkiye düşürdü" diyemedi

Ekim ayında iki kez Türk hava sahasını ihlal eden Rusya, önce ihlali reddetmiş, sonra kabul ederek özür dilemişti. Rusya, bugün de ihlal sonucu düşürülen Su-24 uçağının türk hava sahasını ihlal etmediğini ve yerden açılan ateşle vurulduğunu iddia etti.

Bugün sabah saatlerinde Hatay'ın Suriye sınırına yakın bir noktasında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen uçakla ilgili Türkite ve Rusya'dan farklı açıklamalar geldi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı, Su-24 tipi uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle F-16'lar tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, uçağın beş dakika içinde 10 kez uyarıldığı, uyarılara yanıt vermeyince düşürüldüğü bildirildi. Cumhurbaşkanlığı, uçağın milliyetinin bilinmediğini, fakar rusya'ya ait olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Rusya'dan "Türkiye vurmadı" iması

Rusya Savunma Bakanlığı ise düşürülen uçağın havadan değil, yerden açılan ateşle vurulduğu konusunda "güçlü kanıtlar" olduğunu, ayrıca uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediğini savundu. Bakanlık, paraşütle atlayarak kurtulan pilotların akıbeti hakkında ise bilgisi olmadığını açıkladı.

Rusya'nın açıklaması, ateşin yerden açılması ve uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediği iddialarıyla, uçağın Türkiye tarafından vurulmadığı imasını içeriyor.

30 Eylül'den itibaren Suriye'deki Esad rejimini desteklemek amacıyla hava operasyonlarına başlayan Rus uçakları, Türk hava sahasını iki kez ihlal etmişti. Rusya, ihlal vakalarını önce reddetmiş, sonra kabul ederek bir daha ihlal yaşanmayacağı konusunda Türkiye'ye söz vermişti.

Lavrov'un ziyareti iptal edilmedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Türkiye'ye "Suriye krizi" gündemiyle ziyarette bulunacağı açıklanmıştı. Rusya, şu ana kadar bu ziyaretin iptal edileceğine dair bir duyuruda bulunmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN