Bir Ramazan'ı daha uğurlarken, bu mübarek ayın son gününü ibadetle değerlendirmenin faziletleri oldukça fazla. Ramazan Bayramı arife gününe özel mahsus namazı kılınışına haberimizde yer verdik. İşte, arefe günü namazı kılınışı ve anlatımı...
Mübarek Ramazan ayının bitişi ve bayramın başlangıcını müjdeleyen arife günü 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü idrak edilecek. Ramazan ayının faziletlerinden faydalanmak için son fırsat olan arife gününü ibadetle geçirmek isteyen müminleri bugüne özel ibadetler ve dualar ediyor. Arife günü mahsus namazı kılınabileceği gibi kaza veya nafile namazları da kılınabilir.
ARİFE GÜNÜ MAHSUS NAMAZI KILINIŞI
Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını rüku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı.
Namazlar bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha suresinden sonra Kafirun suresi okunmalıdır.
Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat, iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.
ARİFE GÜNÜ TÖVBE NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram öncesi arife gününde tövbe namazı kılınabilir. Tövbe namazı 2 rekattır.
1. REKAT
* "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat tövbe namazı kılmaya" diye niyet ederiz
* "Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbiri alır ve namaza başlarız
* Sübhaneke'yi okuruz
* Euzü-besmele çekeriz
* Fatiha suresini okuruz
* Kur'an'dan bir sure okuruz
* Rükuya gideriz
* Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secdeye gideriz.
2. REKAT
* Ayağa kalkarak kıyama dururuz
* Besmele çekeriz
* Fatiha suresini okuruz
* Kur'an'dan bir sure okuruz
* Rükuya gideriz
* Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz
* Oturarak Ettahiyyatu ve Allahumme salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz
* "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız
AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ NEDİR?
Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. Diyanet İşlerinden edinilen bilgiye göre, Peygamber efendimiz Arefe Günü için şu duayı okumayı uygun görmüştür.
"Allah'tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir."
Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
"Allah'ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât'ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah'ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât'ın içindir. Allah'ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah'ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim."