Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, dünyada 400 milyon diyabet hastası var. 2040’da 640 milyonun üzerine diyabetli olacağı tahmin ediliyor. Türkiye ise diyabetli nüfus açısından dünyada ilk 10 ülke arasında olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, “Dünyada 400 milyonun üzerinde diyabetli yaşıyor. Bu rakamın 2040’da 640 milyonun üzerine çıkması bekleniyor” dedi. Yıldız, yarım milyondan fazla çocuğun da tip 1 diyabetle yaşadığını, her 7 doğumdan birinin gebelik şekerinden etkilendiğini aktardı. Yıldız, “Dünyanın tüm sağlık harcamasının yüzde 12’si diyabet için yapılıyor. Geçen yıl 673 milyar dolar harcandı. Buna rağmen her 6 saniyede bir kişi diyabet ve buna bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi.
MUTLAKA TARAMA YAPILMALI
Kilolu kişilerin ve kalp-damar hastalarının diyabet riski taşıdığını vurgulayan Yıldız, 45 yaş üstündeki herkese şeker taraması yapılması ve sonucun normal çıkması durumunda taramanın en az üç yılda bir tekrarlanması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı ile diyabetin yaklaşık yüzde 70 oranında önlenebileceğini vurgulayarak, “Basit tedbirlerle, gelecek 25 yıl içinde dünyada 160 milyondan fazla kişide diyabet ortaya çıkmasını engellemek mümkün” dedi.